Čtvrtek, 28. března 2024

Světový katalog života má přes milion druhů

Světový katalog života má přes milion druhů
Vědci, kteří sestavují celosvětový katalog všech druhů živých organismů, už překročili milionovou hranici. Jak oznámili včera ve Washingtonu, po šesti letech práce na tomto programu je na seznamu 1 009 000 položek.

"Mnozí jsou překvapeni, že zatím nemáme celistvý katalog všech známých druhů organismů, i když biologové (na podobných seznamech) pracují už přes dvě staletí," uvedl Thomas Orrell z washingtonského Smithsonian Museum of Natural History.

Orrell, spolu s Frankem Bisbym z univerzity v anglickém Readingu, vede projekt, do něhož jsou zapojeny asi tři tisíce biologů. Doufají, že do roku 2011 bude mít konečná verze seznamu kolem 1 750 000 druhů - od rostlin a zvířat po mikroorganismy, jako jsou bakterie nebo viry. Do katalogu, který nezahrnuje zkamenělé vyhynulé druhy, přispívají specializované vědecké organizace.

"Jejich údaje pečlivě probíráme a pročistíme, abychom dostali ty správné kousky do naší velké skládačky," řekl Bisby agentuře AP. Autoři projektu Druhy 2000 - Katalog života vycházejí z taxonomického systému popisu organismů, který v 18. století zavedl Švéd Karl von Linné.

Vědci představili průběžnou inventuru dva dny poté, co Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu (IPCC) zveřejnil v Bruselu svou další, téměř apokalyptickou zprávu o možném dopadu globálního oteplování na život planety.

Panel mimo jiné varuje, že kdyby v příštích desetiletích teploty stouply jen o několik stupňů, z povrchu Země by mohlo zmizet 20 až 30 procent dnes známých rostlinných a živočišných druhů. IPCC, na jehož prognózách se podílí 2500 odborníků, dále například předpovídá, že až stovky milionů obyvatel Afriky by mohly do roku 2020 pocítit vážný nedostatek vody. Klimatické změny údajně také povedou k většímu výskytu silných bouří a záplav a stoupající oceány změní tvar pobřeží.

Zpráva podle autorů poprvé vychází z nezpochybnitelných empirických dat nasbíraných v uplynulých desetiletích. Uvádí, že na změnách klimatu se "velmi pravděpodobně" podílí lidská činnost - "skleníkové" plyny.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů