Středa, 24. dubna 2024

Pražané berou lesy útokem

Pražané berou lesy útokem

Pražské lesy přestaly zvládat nápor návštěvníků. Ještě nikdy v minulosti je nevyhledávalo tolik lidí jako teď. Podepisuje se na tom urbanizace města.

Pražané se naučili chodit do lesů, které se rozprostírají na území metropole. To je dobrá zpráva pro všechny, kteří chtějí mít z Prahy atraktivní místo k životu. Jenže špatná zpráva pro přírodu.

Pražské lesy enormním náporem návštěvníků trpí. A jsou přecpané. „Naprosto šílené je to v oboře Hvězda. Zpracovali jsme studii návštěvnosti pražských lesů. U Hvězdy nám vyšlo 7500 návštěvníků na jeden hektar ročně. Pro les je to nepředstavitelné číslo. Třeba na Šumavě jsou to jen desítky lidí na hektar,“ potvrdil Dan Frantík z odboru ochrany prostředí magistrátu.

Pro les má takový nápor lidí zničující dopady. Pražané si chodí do lesa odpočinout od života velkoměsta. Jenže současně ničí právě ty hodnoty, pro něž les vyhledávají. Vyšlapávají cesty i tam, kde nemají být, pohazují všude odpadky, ruší ptáky i zvěř, ubývá hmyzu.

"Urbanizace postupuje rychleji, než vysazujeme stromy"
Podle dvou studií, které si nechalo zpracovat hlavní město, je návštěvnost jednotlivých lesů závislá na dvou faktorech. Jedním je dopravní dostupnost lesa. Pražané vyhledávají zejména takové oázy zeleně, do jejichž blízkosti je doveze metro.

To je případ velmi zatíženého lesoparku Hostivař, který navíc ztělesňuje i druhé kritérium. Lidé si totiž oblíbili lesy, které jsou v těsné blízkosti jejich obydlí. Hostivař leží poblíž tří pražských sídlišť – stotisícového Jižního Města, Horních Měcholup a sídliště Košík.

Novým trendem je, že hranice osídlení se nyní přiblížila až k prvním stromům. Ještě před několika lety bylo běžné, že domy a les od sebe dělilo pole. Ale právě zemědělská půda v Praze v tichosti mizí už několik let. A dokonce záměrně. Hlavní město se snaží jednotlivá pole vykupovat a přeměňovat na les.

Tak například zaroste orané pole na Dívčích hradech, další nové lesy budou vysázeny v Šeberově, Řeporyjích a Slivenci. Stohektarový lesmá vzniknout na místě dnešního pole v Březiněvsi, další v Dubči.

„Zalesňování nových ploch je důležité. Musíme Pražany rozptýlit i do míst, kam si zatím nenavykli chodit,“ řekl městský radní Petr Štěpánek. V současnosti pražské lesy zabírají přes devět procent celkové rozlohy metropole.

Zakládání nových lesů ale nepůjde donekonečna. „Urbanizace města postupuje rychleji, než dokážeme vysazovat stromy. Ale hlavně ubývá ploch, které jsou pro vysazování nových lesů vhodné,“ řekl Frantík.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů