Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Švédská vláda se rozhodla finančně podpořit motoristy, kteří si koupí ekologičtější auto. V přepočtu zhruba 30 000 českých korun získá každý, kdo si pořídí vůz vypouštějící do ovzduší maximálně 120 gramů CO2 na jeden kilometr.

Společnost Asekol snížila na začátku dubna u 34 druhů elektrospotřebičů recyklační poplatky v průměru o 62 procent. Pomocí poplatků Asekol financuje povinný sběr a likvidaci části vysloužilých elektrospotřebičů, jako jsou DVD přehrávače, přenosné přehrávače či elektromotory. Recyklační poplatky jsou od předloňského srpna v obchodech uváděny samostatně u ceny výrobků. Například u video a DVD přehrávačů Asekol recyklační poplatek snížil z 60 korun na 30 korun. Nejvíce od dubna klesl recyklační poplatek u elektrických motorů a čerpadel.

Vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík chce překlad nedávno zveřejněné zprávy Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) co nejdříve rozdat všem kolegům z vlády a poslancům. "Zpráva je určena politikům, shrnuje konkrétní údaje a bude dobře, když si ji všichni přečtou," řekl Bursík. Zpráva, nad kterou v Bruselu vědci diskutovali celý uplynulý týden, varuje, že v důsledku změny klimatu hrozí světu zvýšené nebezpečí záplav, bouří a extrémních druhů počasí a zvyšování hladin oceánů. Dokument má zhruba 20 stran a jeho konečnou verzi členové panelu formulovali až v noci na dnešek. Ministerstvo životního prostředí má k dispozici jednu z posledních pracovních verzí panelu. Dokument konstatuje, že se zásadně mění zalednění severních arktických moří, tají pevninské i horské ledovce a ve vyšších horských polohách vznikají nová ledovcová jezírka. S postupným táním věčně zmrzlé půdy je spojeno také nebezpečí nestability půdního podloží a následných sesuvů půdy v horských oblastech.

Před necelými dvěma lety připojila automobilka Ford ke žlutým newyorským taxíkům flotilu osmnácti hybridních Fordů Escape. Pod jejich kapotou jsou ukryty zážehové čtyřválce o objemu 2,4 litru dávající výkon 98 kW, které doplňují elektromotory poskytující výkon 70 kW. Během těchto dvou náročných let najel každý exemplář okolo 175 000 mil (cca 282 000 km). Newyorská taxislužba si nyní mne spokojeně ruce, protože díky hybridnímu pohonu ušetřila za palivo přibližně 250 000 dolarů!
Když testované vozidlo obstojí při každodenním používání jako městské taxi a na tachometru má čísla, které průměrný člověk najede za 10 až 15 let, je to dobrý výsledek jeho spolehlivosti. Mají snad chtít Američané lepší důkaz?

TRENČÍN. Sklad nebezpeč­ných odpadov sa v Trenčíne stavať nebude. Strojárska firma Trens, ktorá ho chcela vybudovať, upustila od svojho zámeru. Listom to oznámila Obvodnému úradu životného prostredia v Trenčíne.
So zámerom Trensu väčšina inštitúcií, ktoré sa k nemu vyjadrovali, nesúhlasila. Občania spísali protestnú petíciu a proti bolo aj mesto.
Na skladovanie odpadov z Trenčianskeho a Žilinského kraja chcela firma využiť zásobníky na mazut .

Britský vicepremiér John Prescott se včera v rezidenci britského velvyslanectví v Praze účastnil debaty o změnách klimatu a globálním oteplování. Mezi diskutujícími byli i vicepremiér a šéf Strany zelených Martin Bursík, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, předseda Akademie věd Václav Pačes i zástupci průmyslových podniků.

Do Národního zemědělského muzea zajděte na výstavu Šumava - tajemství, nostalgie, příběhy, která se koná do 17. listopadu. Na ploše více než 600 m2 představí autorský projekt přírodu, historii i život lidí tohoto svérázného horského regionu na česko-německém pomezí, zejména na konci 19. a v začátcích 20. století. Důraz klade na raritní sbírkové předměty, jakými jsou poslední šumavský medvěd a vlk, sup ulovený u Kašperských Hor nebo výřezy význačných dřevin. Dominantou výstavy je nepochybně replika milíře v měřítku 1:1.
Kostelní 44, tel.: 220 308 200, www.nzm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů