Čtvrtek, 28. března 2024

Kongo dál levně prodává pralesy

Kongo dál levně prodává pralesy
Když do konžské vesnice Lamoko na řece Maringa, obklopené pralesem, přijeli před dvěma lety těžaři, místní je pokládali za spásu. Zástupci velké firmy s nimi vyjednali kontrakt.

Za práva na těžbu tisíců hektarů dřeva místní dostali přislíbeno v přepočtu zhruba 20 tisíc dolarů. Konkrétně tři školy a tři lékárny, 20 pytlů cukru, 200 pytlů soli, mačety a několik motyk.

"Žádný se zatím nesplnil," napsal včera britský list Guardian, který citoval z nové zprávy ekologického hnutí Greenpeace.

Konžský prales je po amazonském druhý největší na světě a současně představuje jeden z nejúčinnějších přírodních ekosystémů chránících stabilitu klimatu. Představuje přibližně osm procent světových zásob uhlíku vázaných v živé hmotě. A právě nyní se schyluje k přijetí klíčových politických rozhodnutí, která budoucnost konžských pralesů zásadně ovlivní.

I když v Kongu od roku 2002 platí moratorium na těžbu dřeva, bylo od té doby uzavřeno na 150 smluv na vykácení území o rozloze asi 15 milionů hektarů - tedy území pětkrát většího než Belgie.

V Kongu působí podle odhadů dvacet zahraničních těžařských firem. O povolení usilují nově i čínské společnosti.

Většina firem, například Danzer, Trans-M či Olan, uzavřela koncese až po uzavření moratoria na těžbu, zprostředkovaného před čtyřmi lety Světovou bankou.

I když se nyní prošetřuje, zda jsou smlouvy legální, většina bude zřejmě ještě letos posvěcena. Evropské a americké firmy, které z Konga vyvážejí dřevo, jím zásobují především vyspělý svět.

Podrobná analýza s názvem "Rozřezané Kongo", kterou hnutí Greenpeace společně s konžskými nevládními organizace zpracovávalo dva roky, líčí korupci a beztrestnost, která dřevařský sektor stále ovládá.

Greenpeace získalo smlouvy mezi těžaři a místními komunitami. Některé z nich - tvrdí ekologické hnutí - nabízejí dary typu pytel soli nebo láhve s pivem, jejichž hodnota nepřekračuje sto dolarů, výměnou za těžební práva v hodnotě stovek tisíc dolarů.

"Velká část pralesa v nasmlouvaných oblastech má zásadní význam pro ochranu biodiverzity a pro přežití našich nejbližších zvířecích příbuzných, lidoopů bonobo a šimpanzů," uvádí se ve zprávě Greenpeace.

Odhaduje se, že případné vykácení pralesa v Demokratické republice Kongo by do roku 2050 způsobilo uvolnění až 34,4 miliardy tun CO2 - což je ekvivalent emisí Velké Británie za posledních šest desetiletí.

Na samotném pralese závisí živobytí 40 miliónů lidí. Ti tvrdí, že sliby ohledně výstavby škol nebo nemocnic jsou plněny jen zřídka a že pokusy protestovat proti těžařským společnostem mají za následek zastrašování.

Aktivisté vyzývají ke zrušení všech smluv uzavřených v Kongu, třetí největší africké zemi, od vyhlášení moratoria v květnu 2002 a k uvalení moratoria na nové těžební smlouvy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů