Čtvrtek, 28. března 2024

Zelenější GE

Zelenější GE
Orientace na ekologii General Electric vynáší i zlepšuje image, řekl Ekonomu šéf mezinárodních operací této největší firmy na světě Ferdinando Beccalli-Falco.

Jaké jsou první výsledky vaší strategie "ecomagination" vyhlášené v roce 2005?

Je to strategie růstu inovačními řešeními ekologických výzev. GE se stává lídrem v technologiích na ochranu životního prostředí, tedy v oblasti, která je jedním z megatrendů dnešního světa. Strategie "ecomagination" je nejen obchodním úspěchem, ale také zlepšila náš image. Velké společnosti jako GE bývaly kritizovány nevládními organizacemi i médií kvůli tomu, že nedodržují některé základní ekologické principy. Dnes jsme diskusním partnerem nevládních organizací, jež v minulosti bývaly vůči společnostem jako je GE nepřátelské.

K velkým a dlouhodobým investicím do ekologie potřebuje soukromý kapitál jasná a pevná pravidla a rámec. Existují?

Začínají se vytvářet. Vlády to chápou. Když s nimi hovořím, uznávají potřebu jasné legislativy. Bude zajímavé, zda tato pravidla budou sladěna mezi více zeměmi, ale možná bychom žádali příliš. Důležité je, že jsou na cestě.

Výnosy ze "zelených" výrobků a služeb jste chtěli do roku 2010 zdvojnásobit na 20 miliard dolarů.

Plán jsme výrazně překračovali, tak jsme si dali vyšší cíle. Bude to mnohem víc než 20 miliard. Přispěje k tomu celá škála produktů - od osvětlení, přes úsporné letecké motory GEnx po jaderné reaktory - vždyť i ty jsou příspěvkem k ochraně životního prostředí.

Jak to vypadá s vaším vývojem čistších elektráren na uhlí?

V USA budeme spolupracovat s jednou nebo dvěma energetickými společnostmi na zařízení ke zplynování uhlí a následnému vyčištění plynu, který bude sloužit jako palivo v elektrárnách. K výstavbě stejného zařízení v Polsku připravujeme konsorcium s polskou vládou. V EU by mělo vyrůst s podporou Bruselu 12 čistých uhelných elektráren a GE jedná také s vládami Číny a Indie.

Jak hodnotíte novou energetickou politiku Evropské unie?

Chceme-li vyřešit velký problém, chceme-li v západním světě udržet životní úroveň, chceme-li umožnit lidem z nových ekonomik, aby dosáhli naší životní úrovně, je jedinou odpovědí jaderná energie. Je to jediné řešení, které je dlouhodobé, nevyčerpá přírodní zdroje a respektuje životní prostředí. Problémem je, že když chceme jadernou elektrárnu a začneme dnes, potrvá její výstavba přes deset let. Turecká vláda chtěla jadernou elektrárnu do pěti let. Řekli jsme jim, že dokončit projekt v takové lhůtě je velice obtížné. GE podporuje oživení jaderné energetiky v Evropě. Zajímavé je, že i některé nevládní organizace, které byly rozhodně proti jaderným elektrárnám, nyní otáčejí a začínají říkat: "Ono by to nakonec mohlo být dobré a životaschopné řešení."

Co snaha EU snížit závislost na dovozu ropy a zemního plynu z Ruska, z Blízkého východu?

Přijmou-li členské státy EU politické rozhodnutí, může GE nabídnout technologie, které umožňují vyrábět energii efektivněji. Jednou z nich je určitě technologie pro jadernou energetiku. Další je "čisté uhlí". A poté následují technologie pro využívání větrné a sluneční energie či biomasy.

Jaké jsou šance GE v sílící konkurenci mezi výrobci jaderných reaktorů?

Existují tři póly dodavatelů zařízení pro jaderné elektrárny: první tvoří francouzská Areva a japonská Mitsubishi Heavy, druhým je Toshiba/Westinghouse a třetím aliance GE/Hitachi. Areva/Mitsubishi Heavy a Toshiba/Westinghouse používají PWR, technologii tlakovodních reaktorů, zatímco GE/Hitachi technologii TWR, reaktorů varných. Nabízíme tedy jinou technologii než ostatní dvě uskupení. Máme solidní základnu reaktorů fungujících například v USA a Japonsku. Budeme konkurovat v každém výběrovém řízení na dodávku reaktoru. Pokusíme se ukázat, že naše technologie je lepší - umožňuje budovat menší jaderné elektrárny. Jejich výstavba je levnější a provoz snazší.

GE nedávno oznámila svou první investici do vodárenství v Evropě. Mohla by voda konkurovat energetice jako hlavní cíl infrastrukturních investic?

Když jsme v roce 2001 analyzovali hlavní megatrendy, identifikovali jsme dva: přístup k vodě a bezpečnost. V té době jsme neměli v nabídce žádný produkt ani služby pro vodárenství. Proto jsme rozhodli, že technologie pro vodu a bezpečnost budeme rozvíjet prostřednictvím akvizic i organického růstu. Do těchto dvou oblastí jsme investovali zhruba dvě miliardy dolarů. Voda se pravděpodobně stane ropou 21. století. Již došlo k ozbrojeným střetům o vodu, například mezi Egyptem a Súdánem, a budou další. OSN upozorňuje, že vody bude nedostatek a vyzývá vlády i firmy, aby s tím něco dělaly. A GE určitě něco dělá. Do úpravy vody jsme investovali ve Francii, v Trinidadu-Tobagu, v Kuvajtu, v Alžírsku. Závod na odsolování a čištění mořské vody v alžírské Hammě bude krýt polovinu spotřeby vody v hlavním městě Alžíru.

V jakém rozsahu investuje GE v Evropě?

Velmi. Naše poslední akvizice jsou většinou evropské. GE má dnes na starém kontinentu více jak 100 000 zaměstnanců, v roce 1997 jich byly 3000.

Máte plány ve střední a východní Evropě?

V tomto regionu máme stále plány. Právě jsem se vrátil z Bukurešti. Máme zde několik investic, včetně závodu na výrobu součástí leteckých motorů. V Polsku bude back-office našich finančních operací nejen v této zemi, ale také v německy mluvících zemích.

Co síť vašich výzkumných a vývojových středisek mimo USA?

V centru v Mnichově, které se nachází v areálu tamní technické univerzity, zvyšujeme počet pracovníků o zhruba 40 %. Jsme si vědomi, že v Evropě je velká poptávka po technologickém výzkumu a vývoji. Mnichov chceme dostat na úroveň našich středisek v indickém Bangalore a v Šanghaji.

K vašim výnosům významně přispívají finanční služby. Jak je chcete dále rozvíjet?

Generují 40 % čistých výnosů. GE Commercial Finance obsluhuje podniky, GE Money Bank především fyzické osoby. Finanční služby patří k našim klíčovým aktivitám. Chceme je nadále rozšiřovat, investovat do nich a jít do zemí, kde jsme doposud nepůsobili.

Jak vidíte jako globální manažer vyhlídky světové ekonomiky?

Evropská unie podává lepší výkony než se čekalo. Podle mne je to dáno i rozšířením unie na 27 členů. Má to přesně stejný účinek jako v minulosti, kdy do EU vstoupily Španělsko či Irsko. Čínská ekonomika nadále rychle roste o nějakých 10 % ročně a v budoucnu bude mocná. Podívejme se však na to z jiného pohledu: evropská ekonomika je téměř čtyřikrát větší než čínská. Hodně mluvíme o Číně, ale neměli bychom zapomínat na Evropu. V posledním čtvrtletí 2006 rostla průmyslová výroba v Indii rychleji než v Číně. To potvrzuje mé silné přesvědčení, že Indie v budoucnu Čínu předstihne. Myslím si, že Indie má více nadaných lidí, Indové mají podnikavějšího ducha a země má kvalitnější legislativu.

Co ostatní regiony?

Díky nynějším cenám ropy zažívá Blízký východ nebývalý příliv hotovosti. Vlády ropných zemí v regionu dělají správnou věc, že příjmy z vývozu černého zlata investují do infrastruktury - což je mimochodem velmi dobré pro GE. Blízký východ zatím roste jen mírně, ale po dokončení výstavby infrastrukturních sítí by mohl růst rychleji. Afrika je s velkým otazníkem. Nemůžete se na ni dívat jako na homogenní kontinent. Severní Afrika se rozvíjí jako středozemské ekonomiky. Jižní Africe a sousedním zemím se daří, zatímco subsaharská Afrika je z hlediska perspektivy růstu nadále problémem. Překvapením pro všechny je Latinská Amerika. V tuto chvíli prožívá nejpokojnější období ve své historii. S výjimkou Kuby byly všechny vlády zvoleny svobodně. Některé z nich, jako Chávezova vláda ve Venezuele, nejsou sympatické, ale byly zvoleny demokraticky, což přináší velkou sociální stabilitu. Ta spolu s penězi, jež v regionu investují Čína a Indie k zajištění surovin, vytváří v Latinské Americe situaci, která by ještě před pár lety byla považována za neuvěřitelnou. Japonská ekonomika šlape dobře. Austrálie a Kanada jsou vyspělé země se znaky zemí rozvojových, protože mají velké přírodní zdroje. Zemí, kterou je nyní nejobtížnější pochopit, je Rusko. Zákony se tam upravují podle potřeb někoho. Když ten někdo něco potřebuje, legislativa se změní, aby byl spokojen. To se nám nelíbí. Máme rádi pevná pravidla, důsledné zákony. Spojené státy poněkud zpomalují, ale po tolika letech expanze to bylo možné očekávat. Když to shrnu, světová ekonomika je v tuto chvíli v tak dobrém stavu jako nikdy předtím.

AUTOR: Karel Ježek

Ferdinando Beccalli-Falco vystudoval chemické inženýrství v Turíně. Ve společnosti General Electric prošel tento Ital od roku 1975 řadou pozic v divizích GE Plastics a GE Capital Services. Poté byl prezidentem a generálním ředitelem pro Evropu, Blízký východ, Afriku, Latinskou Ameriku a Kanadu. Od ledna 2005 je prezidentem a generálním ředitelem všech mezinárodních aktivit General Electric.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů