Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Veľmi vysoké hodnoty výskytu peľových zŕn brezy (Betula) v ovzduší Bratislavy zaznamenali v uplynulom týždni pracovníci Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, alergici môžu v najbližšom období očakávať kvitnutie trávy (Poceae). Ako agentúru SITA informovala Petra Kinlovičová z odboru mediálno-marketingových činností ÚVZ SR, vysoké hodnoty výskytu dosahovali v minulom týždni aj peľové zrná hrabu (Carpinus) a jaseňa (Fraxinus). Na strednú hodnotu klesol výskyt peľu javora (Acer) a topoľa (Populus). Všetky ostatné pozorované druhy vyšších rastlín a plesní dosahovali nízke a veľmi nízke hodnoty. "Očakávame nástup kvitnutia trávy v závislosti od poveternostných podmienok," dodala Kinlovičová.

Podpora zemědělcům na údržbu krajiny a ekologické hospodaření od letoška stoupne. V novém programu rozvoje venkova je na ní pro roky 2007 až 2013 vyčleněno zhruba 30 miliard korun, tedy asi 4,3 miliardy ročně. Doposud to bylo zhruba o miliardu méně. Dvě nařízení, která výplatu dotací upravují, včera schválila vláda. Například sazby dotací pro ekofarmaření vzrostou v některých případech skoro dvojnásobně. Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO a Svaz marginálních oblastí, zastupující farmáře z horských a podhorských oblastí, ale ministerstvo i po včerejšku stále kritizují. Nestačí jim, že podnikatelé dostanou celkově už nejméně osm až devět tisíc korun dotací na hektar.

Zemědělský výbor sněmovny včera podpořil dřívější přimíchávání biopaliv do motorové nafty - mělo by začít už od srpna nebo září letošního roku. Doporučil totiž změnit účinnost novely zákona o ochraně ovzduší, která původně počítala až termínem od příštího roku. Názor výboru bude zřejmě rozhodující i pro hlasování celé sněmovny, které přijde na řadu na některé z příštích schůzí. Do motorové nafty by se podle návrhu přidávala dvě procenta metylesteru řepkového oleje. Poslanci zároveň navrhli změnit pravidelnou kontrolu přimíchávání biopaliv. Zatímco původní návrh předpokládal kontrolu výkaznictví jednou za kalendářní rok, nyní by měla být dvakrát do roka. S návrhem na povinné přimíchávání od 1. září přišel již minulý týden ministr zemědělství Petr Gandalovič. Jedním z důvodů pro dřívější termín je podle ministerstva předpokládaná vyšší letošní sklizeň řepky.

Ekologická daňová reforma bude hlavním tématem Žofínského fóra, které se uskuteční 17. dubna v pražském paláci Žofín. Vystoupí tu např. ministr životního prostředí Martin Bursík, náměstkyně ministra financí Dana Trezziová či členka daňového poradního sboru Evropské komise Adéla Tesařová.

Výrobci elektroniky začínají mezi sebou soupeřit také na ekologickém poli, zatímco dosud se utkávali především v inovacích a cenových soubojích.
Přístup firem k chemickým látkám a odpadu hodnotí Průvodce Greenpeace zelenější elektronikou, který vyšel v dubnu v aktualizované verzi. Nejlépe je na tom Lenovo, na druhém místě je Nokia, následují Sony Ericsson, Dell a Samsung. Naopak Sony a LG Electronics obdržely trestné body za dvojí přístup ke zpětnému odběru elektronického odpadu v různých částech světa.

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ u nás vyvolává rozporné reakce. Například Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance, vyjadřuje pochyby nad čerstvou vědeckou zprávou mezivládního panelu OSN, která vypočítává hrozící metly, pokud se lidstvo nepolepší a nezačne s potlačováním zdrojů skleníkového efektu. Šichtařová podezírá klimatology, zda nám nepředkládají nějakou nafouknutou bublinu, a poznamenává, že tento názor sdílejí i některé ekonomické teorie. Zájem o vodohospodářské projekty a alternativní energie poroste, čím víc se bude o globálním oteplování mluvit. "K tomu stačí přidat letošní pravděpodobnou letní vlnu veder," píše dál, bublina nebublina. Jistí si to tedy z obou stran. Ať už je to jakkoliv, velké firmy jako General Electric intenzivně rozvíjejí "zelenou" produkci, jak o tom mluví v telefonickém rozhovoru pro Ekonom dvojka této globální společnosti Ferdinando Beccalli-Falco. Zmiňuje se také o projektu "čisté elektrárny" v Polsku s vládní podporou. Ani ČEZ tak asi nezbude, než se poohlédnout po něčem podobném.

Kolektivní systém ASEKOL, který organizuje zpětný odběr a recyklaci vysloužilých elektrozařízení, snížil od začátku dubna již potřetí za poslední rok recyklační poplatky u 34 druhů spotřebičů. Například u videí a DVD přehrávačů a rekordérů je nyní cena poloviční - činí jen třicet korun. V průměru se příspěvky snížily u vybraných spotřebičů o 62 procent. ASEKOL má v České republice sběrná místa pro osmdesát procent obyvatel a za loňský rok vybral přes 5792 tun vysloužilých elektrozařízení. Letos chce toto množství téměř zdvojnásobit. Hranici čtyř kilogramů recyklovaného elektroodpadu na osobu, které má ČR dosáhnout do roku 2008, se nejvíce
blíží Liberecký kraj, kde to bylo loni 2,74 kilogramu na osobu. V západní Evropě se běžně vybírá deset až patnáct kilogramů na osobu a rok.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů