Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dobrovolníci uklidili skládky v Lužických horách

Dobrovolníci uklidili skládky v Lužických horách

Čtyři černé skládky uklidili dnes dobrovolníci při prvním organizovaném úklidu chráněné krajinné oblasti Lužických hor. Zaměřili se Lužickohorské bučiny a okolí Bouřného vrchu, řekl Miloslav Lomič z českolipské pobočky Hnutí Duna, která brigádu v přírodě organizovala.

Sešlo se celkem 25 lidí, hlavně z ekologických sdružení. Stihli jsme toho víc, než jsme předpokládali," poznamenal. Dobrovolníci posbírali 50 velkých pytlů drobného odpadu a naplnili dva valníky objemným harampádím, které hyzdilo jarní přírodu. Jednu skládku našli u silnice na Svor, druhou u vozovky na Rousínov, další dvě byly mezi železniční tratí a silnicí u Bouřného vrchu. Lidé se v těchto místech zbavili stavební suti, starých autosedaček, autobaterií, zbylých léků, vyřazených lednic, praček a nábytku. Zahrádkáři tam vyvezli v igelitových pytlích shrabané listí. "Bylo by neškodné, kdyby pytle otevřeli a vysypali ho," dodal Lomič.

Před nedávnem vyčistili ekologové s pomocí 30 dobrovolníků národní přírodní památku Peklo u obce Zahrádky. Podle Jiřího Stránského z ekologického centra Orsej lidem stále více vadí nepořádek v přírodě. Pořád je však i hodně těch, kteří svůj odpad s klidem odhazují do lesa. "Naštěstí se najdou dobrovolníci, kteří věnují své síly a čas úklidu hor," poznamenal. Akce, kterou podpořila také českolipská pobočka Společnosti pro trvale udržitelný život, je součástí kampaně Čistším Českolipskem.

Zatímco Lužické hory se vyčistí letos poprvé, v Jizerských horách uklízí ekologové s dobrovolníky pravidelně na jaře a na podzim od roku 1998. Zpočátku uklízelo v horách také jen pár nadšenců a skautů při výletech. Rok od roku má však o akci zájem stále více lidí, kteří se nechtějí dívat při výletech na haldy smetí. Letošní úklid Jizerských hor bude ale až koncem května. "Netušili jsme, že zima bude tak krátká. Vloni tu ještě 12. května ležel sníh," poznamenal Martin Jaroušek ze Společnosti pro Jizerské hory.

http://www.i-noviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů