Pátek, 26. dubna 2024

Boleslav má stanici na ekologické palivo

Boleslav má stanici na ekologické palivo
Novou čerpací stanici pro auta jezdící na stlačený zemní plyn (CNG) má od pátku Mladá Boleslav. V celé republice je takových stanic zatím otevřeno jen 15, ale v následujících letech by se měly postupně rozšiřovat.
Vzniknout má dostatečně hustá síť, aby bylo pro motoristy zajímavé pořizovat si auta na tento ekologicky šetrný pohon. Na výrobu aut s motory poháněnými CNG se pomalu připravuje i mladoboleslavská automobilka, z jejíchž dílen zatím vyjely jen prototypy vozů Octavia. "Sériová výroba by mohla začít na konci roku 2008," řekl při otevření stanice šéf Škoda Auto Detlef Wittig. Automobilka si nejprve zjistí průzkumem trhu, zda by vůbec byl o takové vozy zájem, a pak by spustila sériovou výrobu.

Nižší cena paliva, kratší dojezd

Jednoznačnou výhodou je ekologicky šetrný provoz. "O třetinu nižší jsou emise CO2, emise polétavého prachu jsou nulové. Je třeba překonat mýtus, že auta na CNG jsou nebezpečná a vybuchují, není to pravda," ujišťoval ministr životního prostředí Martin Bursík, jehož cílem je, aby státní správa používala do roku 2014 nejméně čtvrtinu aut na tento pohon. Pro motoristy by byla jednoznačnou výhodou cena paliva.
Za tisíc korun se dá ujet s benzínem či naftou trasa kolem 500 kilometrů, s CNG se za stejnou cenu ujede kolem 800 kilometrů. Naopak nevýhodou bude pořizovací cena vozu. Ta sice zatím nebyla pevně stanovena, ale bude jistě vyšší než u nynějších aut.
"Cenový rozdíl za pořízení by se měl smazat po ujetí asi 50 tisíc kilometrů," domníval se obchodní ředitel RWE Transgas Milan Kajtman. Další nevýhodou je i poměrně malý dojezd. Zatímco s plnou benzínovou nádrží se dá ujet kolem 500 kilometrů, s plynem je to jen kolem 350 kilometrů.
To vyžaduje častější tankování, tedy i hustší síť čerpacích stanic. Prototypy škodovek však mají i nádrž na benzín, takže je zde další rezerva na 200 kilometrů. Kvůli uložení plynových lahví je sice zachován celý prostor kufru, ale už zde není plnohodnotné rezervní kolo.

Zdroj: Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů