Úterý, 19. března 2024

Klastr se postará o odpady v regionu

Systém odpadového hospodářství, který by zahrnoval veškeré odpady z velkého regionu
Klastr se postará o odpady v regionu

- na základě této vize vzniká na severozápadě Čech v regionu NUTS II (tj. Karlovarský a Ústecký kraj) podnikatelský klastr.

Podnikatelský klastr je, jednoduše řečeno, volné sdružení podnikatelských i nepodnikatelských subjektů, které se sdružují s cílem realizace určitého projektu (společného systému). Zájmem vznikajícího klastru je enviromentální přístup k odpadům a jejich využití jako druhotných surovin při výrobě. Iniciátorem a předkladatelem žádosti na vyhledání vhodných subjektů pro vznik klastru ENWIWA je Výzkumný ústav pro hnědé uhlí, a. s. v Mostě. Na severozápadě Čech proběhlo ve spolupráci s CzechInvestem již několik worshopů pro firmy, které by se chtěly klastru účastnit. Zdá se, že mezi podnikateli je o tuto myšlenku velký zájem.

ZAMĚŘENÍ PROJEKTU

Projekt je zaměřen na mapování a vyhledávání vhodných společností, institucí terciárního vzdělávání a výzkumných organizací pro vznik klastru zabývajícího se enviromentálním přístupem k odpadům a jejich využití jako druhotných surovin při výrobě pryžových a plastových výrobků a výrobků z vlákniny a papíru. Projekt vychází z předpokladu, že na trhu s odpady existují odpady především z komunální sféry v podobě dále enviromentálně využitelných surovin a paliv pro další výrobu.

MOŽNOSTI ZPRACOVATELSKÝCH TECHNOLOGIÍ

V rámci projektu budou zhodnoceny možnosti stávajících zpracovatelských a výrobních technologií pro uplatnění upravených odpadů, výsledky provedených zkoušek, jejich vlivy na výrobní technologie a energetickou využitelnost za účelem úspory surovin, a tím snížení výrobních nákladů.

Cílem je nastavit spolupráci firem, výzkumných ústavů a vysokých škol, vytvořit vhodné podnikatelské prostředí pro firmy zabývající se výrobou pryžových a plastových výrobků a výrobků z vlákniny a papíru, společnostmi ze souvisejících oborů, dodavatelů vstupů a poskytovateli souvisejících služeb za účelem podpory ekonomického růstu regionu a jednotlivých spolupracujících společností. Následná podpora inovací a výzkumu a vývoje, která přinese další zvýhodnění hlavně pro malé a střední podniky, pro které je výzkum a vývoj v současné době finančně neúnosný.

Ing. Petr Vlášek
Montstav, s. r. o.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů