Pátek, 29. března 2024

Ekologická daňová reforma míří do vlády

Ekologická daňová reforma míří do vlády

Od daně mají být osvobozeny domácnosti topící plynem, obnovitelné zdroje, a kogenerační jednotky do 5 megawatthodin.

Ministerstvo financí včera představilo návrh tří zákonů, které by měly tvořit základ první etapy ekologické daňové reformy. Ta má být spuštěna od 1. ledna příštího roku. Druhá fáze, která počítá se zavedením daně z veškeré produkce oxidu uhličitého, má být zahájena v roce 2010, třetí fáze pak v roce 2014. Celá ekologická reforma má být kompletní do roku 2017.

Podle nynějších tří návrhů daňových zákonů bude uvalena od ledna 2008 na zemní plyn, elektřinu a uhlí spotřební daň, což je v souladu se směrnicí Evropské unie. Návrhy tří zákonů by měla podle náměstkyně ministra financí Dany Trezziové vláda projednat do 30. dubna.

Zásadní rozpory mezi rezorty stále přetrvávají

bursik_riman.jpgS tím však nesouhlasí například ministr životního prostředí Martin Bursík, jeden z "otců" ekologické daňové reformy, který má k zákonům některé zásadní připomínky. Další připomínky má například ministerstvo průmyslu, které by chtělo údajně změkčit podmínky pro velké průmyslové výrobce či pro domácnosti vybavené přímotopy, nebo dokonce pro domácnosti topící uhlím.

Ministerstvo zemědělství by chtělo zase ulevit zemědělcům a potravinářům topícím uhlím. "Tyto požadavky jsou pro nás ale zcela nepřijatelné," konstatoval včera Bursík.

Podle návrhů by měla daň z elektřiny činit 28,3 koruny za megawatthodinu, což odpovídá minimálnímu požadavku Evropské unie - jedno euro za tuto měrnou jednotku, a jde o zdražení zhruba o jedno procento. Daň by měli zaplatit koneční spotřebitelé.

Návrh zatím nepočítá s tím, že by od daně měly být osvobozeny domácnosti, které topí elektřinou, což prosazuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Od daně bude však osvobozena elektřina z obnovitelných zdrojů a kogeneračních jednotek, u těch ale jen do výše výroby 5 MWh.

U plynu pro vytápění bude ekologická daň činit 30,60 Kč/MWh, plyn pro dopravu bude zatím od daně osvobozen, stejně jako domácnosti topící plynem a kogenerační jednotky do výše výroby 5 megawattů.

Budou od daně osvobozeny všechny teplárny?

elektrina_pole_stozar_172x107.jpgMinistr Martin Bursík však prosazuje, aby od ekologických daní byly osvobozeny všechny kombinované zdroje vyrábějící teplo a elektřiny, což je většina tepláren, bez ohledu na výši výkonu. "Věřím, že se mi to podaří prosadit, považuji to za zásadní věc. Na projednání budeme ale potřebovat zhruba 14 dní, proto by se projednání ve vládě mělo podle mého názoru posunout, abychom se nemuseli hádat přímo na zasedání kabinetu," říká Bursík.

Nejvíce bude ekologickou daní zatíženo uhlí: daň bude činit 8,50 Kč za gigajoul spalného tepla, což je v přepočtu asi 10 korun na metrický cent, zatímco třeba elektřina podraží kvůli dani jen o 2,83 haléře na kilowatthodinu. "Je to proto, že spalování uhlí je jednoznačně nejškodlivější a chceme tlačit na to, aby bylo nahrazováno obnovitelnými zdroji, plynem či jinými progresivnějšími technologiemi," vysvětlil Bursík.

Dotace na přechod k čistému způsobu vytápění

Bursíkovo ministerstvo prosazuje také vyhlášku, která by od příštího roku zakázala prodej uhlí s nadlimitním obsahem síry domácnostem. "Ale prý by se do tohoto limitu nevešla celá produkce Mostecké uhelné, a to nejde, to by byla diskriminace. Proto budeme muset tuto vyhlášku ještě přehodnotit," uvedl Bursík.

zarovka_proud_elektrina.gifDomácnosti, které topí uhlím, a těch je podle statistických údajů 400 tisíc, by podle Bursíka měly mít možnost získat dotace na změnu způsobu vytápění, a to z operačního programu Životní prostředí, který však dosud nebyl spuštěn.

"Na podporu náhrady pevných paliv za čisté technologie, jako je solární vytápění, biomasu, teplená čerpadla či zemní plyn by mělo být určeno celých 20 miliard korun. Ta částka ale není určena jen pro domácnosti, ale i pro teplárny apod. Počítá se s tím, že by polovina investičních nákladů na náhradu zařízení na spalování uhlí byla hrazena z dotací, polovina z úvěrů od některé z komerčních bank, která bude do programu zapojena," říká Bursík.

Ten počítá s tím, že do roku 2010, kdy by měla být spuštěna druhá fáze reformy, která počítá se zavedením daně z emisí oxidu uhličitého, by uhlím neměla topit žádná domácnost.

Reforma má být daňově neutrální, ale zatím není

Celá ekologická daňová reforma má být podle původních záměrů příjmově neutrální. Zvýšení těchto nepřímých ekodaní má být kompenzováno snížením daňového zatížení fyzických osob, hlavně sociálního a zdravotního pojištění u zaměstnanců i OSVČ. "To ale zatím v dostatečné míře provedeno nebylo," říká Bursík.

A kolik by ekodaně měly v příštím roce vynést? "Bez DPH by to mělo být 4,3 miliardy korun," uvedla Trezziová. Ministr Bursík ji však poopravil, že pokud budou od daně osvobozeny domácnosti topící plynem, výnos bude jen něco přes tři miliardy.

"A pokud prosadím nulovou daň i pro teplárny, bude výnos možná jen tři miliardy nebo i méně. O penězích to zatím není. To nastane až ve druhé fázi reformy," uzavírá Bursík.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů