Pátek, 26. dubna 2024

Rozšíření skládky vyvolává v obci vlnu emocí

Rozšíření skládky vyvolává v obci vlnu emocí

VYSKYTNÁ NAD JIHLAVOU (kra) ­ Dačická firma .A.S.A. hodlá rozšířit skládku komunálních odpadů, kterou provozuje ve Vyskytné n. J.   Důvodem pro zahájení jednání už v těchto měsících je fakt, že stávající areál už je odpadky téměř zaplněn, a to i přesto, že společnosti skončí provozní doba skládky až v polovině října letošního roku.

  "Současný areál má kapacitu 142 tisíc m3," přiznala JL mluvčí společnosti .A.S.A. Gabriela Pánková, že odpadky na skládce už téměř dosáhly maximální kapacity areálu.

  Nová skládka by podle Pánkové měla navazovat na tu dosavadní, přičemž její kapacita by měla být 110 tisíc m3 a samotná plocha by se měla rozrůstat směrem do polí. "Rozšířením a dalším provozem skládky nehrozí obyvatelům Vyskytné žádné nebezpečí ani poškození lidského zdraví," ujistila mluvčí.

  O rozšíření skládky ale momentálně nechtějí ani slyšet stovky místních i obyvatel z nejbližšího okolí. Na základě této nevole proto ve Vyskytné na začátku března tohoto roku vznikl Petiční výbor "Vyskytenský Říp, aby bylo líp." "Jde nám o zdraví naše a našich dětí. Pochopitelně také o životní prostředí," shrnula důvody pro vznik Petičního výboru jeho členka Darina Čermáková.

  Následná petice pod kterou se podepsalo několik set lidí vůbec poprvé svedla ke společnému rokování zástupce firmy .A.S.A., obecní zastupitele, pracovníky odboru životního prostředí z krajského úřadu a také zdejší obyvatele. O průběhu více než 3hodinového rokování informujeme na jiném místě této strany.

  .A.S.A. ročně uloží do areálu kolem 15 tisíc tun komunálního odpadu.
Zdroj:Jihlavské noviny - Vysočina
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů