Čtvrtek, 28. března 2024

Plzeňský kraj loni vytřídil nejvíce komunálního odpadu z celé ČR

Plzeňský kraj loni vytřídil nejvíce komunálního odpadu z celé ČR

Plzeň - Plzeňský kraj loni vytřídil nejvíce komunálního odpadu z celé republiky. S 36,4 kilogramu papíru, skla, plastů a nápojového kartonu na osobu tak poprvé, o 20 dekagramů, předstihl Prahu. ČTK to řekl Luděk Königsmark, krajský zástupce firmy EKO-KOM, která v Česku již 16 let organizuje oddělený sběr odpadu. Průměr země přesáhl kraj o více než osm kilogramů. Za předloňský rok vytřídil kraj 31,6 kilogramu směsného odpadu (bez kovů) a tehdy skončil na druhém místě za Prahou.

"Je to obrovský úspěch. Je to obdivuhodné především kvůli neporovnatelné hustotě obyvatel a velkému počtu malých obcí, které náš kraj má, na rozdíl od Prahy, kde je více než jeden milion lidí soustředěn na malém území," řekl Marek Sýkora z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje (RRA), jež zajišťuje infrastrukturu sběru, zejména nádoby a sběrné dvory, a pořádá osvětové kampaně. Objem vytříděného papíru, skla, plastů a nápojového kartónu je hlavním indikátorem třídění odpadů.

Už letos by se chtěl Plzeňský kraj podle Sýkory dostat ke 40 kilogramům vytříděného odpadu ze 160 kilogramů vyprodukovaných ročně jedním občanem kraje. Včetně kovů, které ale nejsou hlavním sledovaným parametrem, to bylo loni 53,1 kilogramu vytříděného odpadu, meziročně o 20 dekagramů více. Letos má kraj přesáhnout 60 kilogramů. Kraj by měl do roku 2010 třídit polovinu směsného komunálního odpadu k dalšímu zpracování.

Do systému EKO-KOM se už zapojilo 451 z 501 obcí a přes 98 procent lidí. V roce 2003, kdy RRA, EKO-KOM a obce pilotní projekt v kraji zahájily, třídil každý občan 21,7 kilogramu papíru, skla a plastů. Ze separovaného papíru se vyrábějí noviny, krabice, učebnice a toaletní papír. Z odpadních plastů umělá vlákna, zahradní nábytek, izolace a zatravňovací dlažba, ze skla nové láhve na minerální vody a pivo a lustry.

Za čtyři roky fungování projektu třídění odpadů v Plzeňském kraji podpořil EKO-KOM na Plzeňsku nákup téměř 1000 nádob na tříděný papír, sklo a plasty ve 200 obcích. Dalších 260 nádob si musely obce dokoupit samy. Plastové kontejnery přišly celkem na více než 12 milionů korun. Letos přibude 112 nádob za 1,3 milionu korun. Celkem tak budou koncem roku nové nádoby ve 231 obcích.

 

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů