Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Charitativní koncert Live Earth, kterým chtějí organizátoři v čele s bývalým americkým viceprezidentem Alem Gorem na všech kontinentech upozornit na globální oteplování a další ekologické problémy planety, se těší obrovskému zájmu publika. Jen na britskou část koncertu, který se 7. července uskuteční v Londýně, se už akreditovalo přes 203 tisíc lidí. Hlavními hvězdami britského vystoupení jsou Madonna, James Blunt a kapela Red Hot Chili Peppers. Koncert bude stanice BBC živě přenášet do sto dvaceti zemí světa.

Dánský Rockwool International získal na včera brněnském Stavebním veletrhu ocenění pro nejlepší středoevropskou firmu ze stavebnictví. Největší světový výrobce izolací z kamenné vlny, který má závod také v Česku, zvýšil loni o 15 procent tržby a o 41 procent zisk. Zaujal i firemní plán rozvoje a důraz na ekologii, řekl včera mluvčí veletrhu David Pokorný. Jeden z největších stavebních veletrhů v Evropě už zná i své nejlepší letošní exponáty.

Dvě velké zhruba dvoukilové želvy našli rybáři ve speciálních sítích Velkého rybníka v Plzni-Bolevci. Nečekaný úlovek se jim podařil o víkendu. Želvy jsou v pořádku a odnesl si je jeden z chovatelů do svého venkovního bazénku, řekl biolog Jindřich Duras.

Brno - Kvůli praktické ukázce toho, co dokáže s domem udělat povodeň a jak se proti ní chránit, není třeba čekat na dlouhodobé průtrže mračen. Stačí do soboty zajít na brněnské výstaviště, kde odborníci z České protipovodňové asociace ve speciálním bazénu předvádějí, co velká voda stavení způsobí.
„Všechny ukázky probíhají za použití vody, která díky čerpadlům simuluje sílu povodní,“ uvedl Daniel Kožík z protipovodňové asociace.
Ukázky zatopení domu, které trvají přibližně hodinu, jsou letos poprvé doplněné také videoprojekcí na speciální videostěně. „Použití videostěny nám umožní použít záběry typu před a po nebo ukázat, jak probíhá například zaplavování vnitřku domku,“ vysvětlil prezident České protipovodňové asociace Jan Papež.

ZNOJMO – Znojemští zastupitelé dali zelenou výstavbě drtičky stavebního odpadu. Na svém pondělním jednání uvolnili potřebné pozemky.
Výsledek jednání umožní brněnské společnosti Setra vybudovat komplex s linkou na drcení odpadového materiálu ze staveb a z demolic.

Příprava nové Koncepce ochrany přírody a krajiny Jihočeského kraje vstoupila do druhé poloviny. Rada kraje na minulém jednání schválila její analytickou část, na jejímž zpracování se spolupodílely ATEM, s. r. o., Praha a EIA SERVIS, s. r. o., Č.Budějovice.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů