Pátek, 26. dubna 2024

Atom, či zelená energie? Vládě napoví komise

Atom, či zelená energie? Vládě napoví komise
Budou se v Česku stavět nové jaderné elektrárny, nebo zvítězí úspory a obnovitelné zdroje? Za půl roku má být jasněji.

Pokud vláda vezme vážně závěry takzvané Pačesovy komise, kterou sama zřídila, bude muset jasně říct, jaké energii má Česko v budoucnu dávat přednost.

"Nabídneme různá východiska s výhledem na 20 až 30 let, možná až na půl století dopředu. Na vládě pak bude, aby si z předložených závěrů vybrala ten svůj," vysvětluje předseda Akademie věd Václav Pačes.

Start jeho komise je ale zatím poněkud rozpačitý. Vláda ho sice do čela zvláštní komise jmenovala už v lednu, až do minulého týdne byl ale "generálem bez vojska". Parlamentní strany své odborníky dodaly takřka o čtvrt roku později, než měly. ČSSD navíc o práci v komisi nemá zájem.

"Není důvod, aby tam naši zástupci jen asistovali sporům mezi Stranou zelených a ODS, kterým se komise zcela jistě nevyhne," říká stínový ministr životního prostředí ČSSD Petr Petržílek.

Pačes je ale zatím spokojen - strany alespoň respektovaly jeho podmínku a nenominovaly politiky, ale experty.

"Vláda už nebude moci uhnout. Musí rozhodnout, jaké kritérium preferuje - zda je to šetrnost k životnímu prostředí, energetická bezpečnost či cenová dostupnost. Aspoň se konečně dozvíme, co vlastně chce," podotýká Bedřich Moldan, senátor ODS a ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy.

Komise proti komisi

"Z různých návrhů komise vybereme to, co se bude pro Česko jevit jako nejvýhodnější a bude to i nejvíce odpovídat realitě," podotýká ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

I když programové prohlášení vládě zakazuje stavbu nových bloků jaderných elektráren i prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí, "klatba" platí jen pro toto volební období.

A právě pasáží, kterou do programu vlády prosadila Strana zelených, vysvětluje ministr Říman vznik komise.

"Tato část programového prohlášení má z dlouhodobého hlediska velkou sílu. Komise by měla dát nezávislý názor na to, jaké jsou výhledy české energetiky na 20 až 30 let dopředu," podotýká Říman.

Sám nedávno, k nelibosti zelených, veřejně připustil, že by zákaz těžby uhlí v některých oblastech severních Čech mohl být zrušen. Naopak ministr životního prostředí a předseda Strany zelených Martin Bursík je k Pačesově komisi zdrženlivý. "Je zvláštní, že teď budou existovat dvě podobné komise. Jedna Pačesova, druhá při Bezpečnostní radě státu. Osobně bych obě sloučil, do čela dal odborníka na energetiku a přizval experty z univerzit i ze zahraničí," říká Bursík. Bezpečnostní rada státu v únoru přišla s vlastní zprávou, v níž do budoucna Česku doporučuje především jadernou energii a podporuje i další těžbu hnědého a černého uhlí. Tyto závěry Bursík odmítl.

"Byla to neprofesionální zpráva, byly v ní věcné chyby i zavádějící argumenty," říká Bursík.

Hádky soudit nebudeme

Pačesova komise se má poprvé sejít až tento pátek. Na dotazy, jaký je vůbec její status či jak bude vláda její činnost zajišťovat a financovat, však Úřad vlády, který podporu komise dostal na starost, nedokázal odpovědět.

"Vyřeší se to v nejbližších dnech," ujišťuje pouze mluvčí vlády Martin Schmarcz.

"To jak zní dosavadní zadání - posouzení energetických potřeb České republiky v dlouhodobém časovém horizontu - je nic neříkající floskule. Komise musí mít jasno v tom, co se po ní přesně chce," upozorňuje Moldan.

Z komise je zatím lehce rozpačitý i její člen Edvard Sequens, nominovaný Stranou zelených.

"Věřím, že ideologické spory zůstanou stranou a bude to hlavně odborná diskuse. Mám ale obavy, jak s výsledky naší práce nakonec naloží vláda," říká Sequens.


Vládní komise "pro energetickou budoucnost" Česka
Předseda - Václav Pačes, předseda Akademie věd ČR
ODS - Vladimír Dlouhý (bývalý ministr průmyslu a obchodu, poradce banky Goldman Sachs), František Hrdlička (děkan ČVUT v Praze)
KDU-ČSL - Aleš Doležal (člen Asociace energetických manažerů), Josef Bubeník (ředitel České energetické agentury)
KSČM - Petr Otčenášek (nezávislý poradce v oboru energetiky), Miroslav Kubín (člen Asociace energetických manažerů)
SZ - Vladimír Vlk (energetický auditor), Edvard Sequenc (poradce v oblasti energetiky, sdružení Calla)
ČSSD - odmítla své zástupce do komise nominovat
Zdroj: HN
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů