Čtvrtek, 28. března 2024

Jihlava chce změnu protihlukové vyhlášky

Jihlava chce změnu protihlukové vyhlášky

JIHLAVA (hm) – Řešení problému, na který první upozornily JL, se nyní rýsuje.  Zákon o ochraně veřejného zdraví totiž umožňuje udělení pokuty hygienickou stanicí za překročení limitů hluku. Jenže až do loňského června se tato hrozba nevztahovala na akce "události s nízkou četností nebo krátkodobou expozicí" – tedy zejména na hudební koncerty nebo poutě.


 Rada města se nechce smířit s tím, že by strach pořadatelů koncertů z pokut měl trvat i další sezónu a apeluje na změnu vyhlášky směrem k původnímu znění. Přihlédla i ke stížnostem provozovatelů kultury, které zazněly na jejich nedávném setkání s vedením města.

 Na popud rady sestavil kulturní odbor podklad pro dopis poslancům, který by měl být co nejdříve odeslán. Mimo jiné se v něm píše, že limity překročí téměř každý pořadatel kulturní akce. "Na veřejném prostranství musí být akce vždy ozvučena. A to se týká i promenádních koncertů dechovek pro seniory, pohádek pro děti, nemusí se jednat jen o překřičené koncerty rockových hudeb!"

 Primátor města Jaroslav Vymazal a náměstek Radek Vovsík už o možnosti změny jednali s poslancem Vladimírem Hinkem, náměstkyně pro kulturu Irena Wagnerová zase s ministrem Václavem Jehličkou.

Zdroj:Jihlavské noviny - Vysočina
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů