Úterý, 23. dubna 2024

K akcionářům ČEZ míří rekordní peníze

K akcionářům ČEZ míří rekordní peníze
Státní kasa bude o osm miliard korun bohatší. Na včerejší valné hromadě největší středoevropské firmy - energetického ČEZ - byla totiž schválena dividenda ve výši dvacet korun na akcii. Stát, který vlastní v elektrárenské společnosti víc než 67procentní podíl, tak bude inkasovat většinu z rekordních 12 miliard, které ČEZ letos vyplatí.

"S těmito penězi už rozpočet počítá, jsou přiděleny do mimorozpočtového fondu a použity budou na rozvoj infrastruktury nebo zmírnění některých ekologických škod," sdělil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jákob.

ČEZ vyplácí dividendy od roku 2000. Předtím rychle expandující firma používala veškerý zisk na další rozvoj a akvizice. Do státní kasy tak za posledních sedm let zatím z ČEZ přiteklo už 24 miliard korun.

Příště vyplatí ještě víc

Stát tak mohl polostátní kolos často v minulosti používat jako dodatečný zdroj příjmů, kterými látal díry ve státním rozpočtu. Třeba loni vyvolala vláda Jiřího Paroubka velkou vlnu nevole mezi finančními experty tím, že kvůli jarním povodním dotlačila energetickou firmu ke zvýšení dividend. Dodatečně získané asi dvě miliardy pak použila právě na škody po přírodní pohromě.

Příjmy z největší české firmy si chce stát vylepšit rozpočet i letos. Plánovaný prodej sedmi procent státního podílu by měl do kasy, kterou střeží ministr Kalousek, přilít při současné ceně akcií 28 miliard korun a zaplnit tak mezeru ve fondu dopravní infrastruktury.

A ČEZ bude zřejmě sloužit státu jako "pokladnička" i v příštích letech. Podle dividendové politiky, kterou firma schválila loni, bude každým rokem akcionářům vyplácet mezi 40 až 50 procenty z konsolidovaného zisku - ten za loňský rok poskočil na 28,8 miliardy korun. Očekává se přitom, že firmě se bude dál dařit. Za tím stojí především stále rostoucí ceny elektřiny, která podle odhadu samotné firmy se v příštím roce zvedne asi o 20 procent a do dvou let se přiblíží německé.

S tím vyroste i zisk, a tedy i dividendy. "Podle našich odhadů se za rok 2007 bude moci stát i další akcionáři těšit na dividendu 27 korun na akcii, o rok později dokonce na 33 korun na akcii," říká analytik Patria Finance Robert Keller.

Od Telefóniky 16 miliard

I když nadělil letos ČEZ akcionářům rekordní částku, nepatří ve svém oboru ani zdaleka k nejštědřejším. "Pokud srovnáme cenu akcie a velikost dividendy - tedy takzvaný dividendový výnos - zjistíme, že u ČEZ činí tento poměr pouhá dvě procenta, zatímco na Západě jsou u podobných firem běžná tři až čtyři procenta," tvrdí Tibor Bokor z makléřské firmy Wood & Company.

Například u německé RWE je to dokonce 4,5 procenta. A ČEZ "prohrává" i na domácím kolbišti.

Více než český energetický gigant vyplatí akcionářům zřejmě i Telefónica O2, která coby Český Telecom ještě před dvěma lety také patřila státu. Firma sice o přesné výši dividendy rozhodne až v září, očekává se ale, že na každou akcii vyplatí 150 korun. To znamená dohromady více než 16 miliard korun - zdaleka nejvíce z firem obchodovaných na pražské burze.

"ČEZ nemůžeme zatím považovat za firmu, která se orientuje hlavně na výplatu dividend. Pořád si nechává volné ruce na další akvizice," dodává k tomu Keller.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů