Pátek, 29. března 2024

Zpráva pro majitele silnic: Jste odpovědni za hluk

Zpráva pro majitele silnic: Jste odpovědni za hluk

Brno - Nejvyšší správní soud vyslal jasný signál pro všechny majitele a správce silnic v zemi: Pokud provozujete hlučnou silnici, musíte udělat vše potřebné, aby hluk neškodil lidem.

Soud definitivně zamítl stížnost Správy silnic Moravskoslezského kraje, která zažalovala ministerstvo zdravotnictví za to, že odmítlo vydat povolení na dočasné překročení hlukových norem na silnici II/485. Tato komunikace prochází regionem.

Podle ministerstva zdravotnictví správa silnic nepředložila ke schválení například to, kolika lidí se dočasné zvýšení hluku bude týkat, nebo to, jak dlouho by vlastně měly být normy překračovány.

Spor, zda jsou, nebo nejsou vlastníci silnic za hluk zodpovědní, řešil v tuzemsku soud s největší pravděpodobností vůbec poprvé.

Hluku musíte bránit

 

Silničáři s tím ale nesouhlasili a státní úřad zažalovali. V zákonu o provozu na pozemních komunikacích není podle nich zakotvena žádná povinnost vlastníka nebo správce silnice, že musí zabránit nadměrně vysokému hluku.

Podle silničářů nemohou správci nebo majitelé silnic provoz nijak ovlivnit a nemohou tak odpovídat za škody, které hluk způsobí.

"Námitku, že vlastník dálnice, silnice nebo místní komunikace neodpovídá vlastníkům sousedních nemovitostí za škody, které jim vznikly v důsledku provozu na těchto pozemních komunikacích, a tedy ani za překročení zákonem stanovených limitů hluku, považuje soud za nedůvodnou," uvedl však senát Nejvyššího správního soudu pod vedením Radana Malíka.

Jde o veřejné zdraví

Podle soudu mají silničáři pravdu, že zákon o provozu na pozemních komunikacích neukládá povinnost zajistit, aby hluk nepřekračoval stanovené hygienické limity. "Tato povinnost je ale dána zákonem o ochraně veřejného zdraví," uvedl soud.

Soudci Nejvyššího správního soudu dodali, že ze zákona o ochraně veřejného zdraví jednoznačně vyplývá, že vlastník nebo provozovatel silnice je povinen zajistit, aby hluk nepřekračoval hygienické limity. Musí tedy budovat protihlukové stěny, měnit občanům okna nebo se snažit omezit rychlost či provoz na hlučné silnici.

Nikdo jiný než majitel nebo správce silnice nemůže podle soudu problémy s hlukem ohrožujícím zdraví lidí řešit.

"Zejména u letišť, železnic a pozemních komunikací je zcela nereálná představa, že za omezení hluku by odpovídali vlastníci jednotlivých automobilů, letadel či železničních vozů," uvedl ve svém rozhodnutí Nejvyšší správní soud.

Lidem dochází trpělivost

Podle kvalifikovaných odhadů musí v prostředí především v okolí silnic, kde jsou překračovány hygienické limity hluku, žít statisíce lidí. Příliš mnoho decibelů přitom prokazatelně škodí zdraví.

Kvůli hluku už padly také první žaloby, které podali lidé bydlící v blízkosti hlučných silnic.

Obvodní soud pro Prahu 1 už zamítl první žalobu na pražský magistrát. Občanům Prahy vadí v tomto případě nadměrný hluk v okolí magistrály v ulici 5. května. Soud sice potvrdil, že lidé hlukem trpí, podle soudkyně ale nemá pražský magistrát možnosti, aby v krátké době situaci napravil.

V dalším "hlukovém" případě zažalovali Ředitelství silnic a dálnic lidé z Olomouce. Nelíbí se jim, že silničáři nechtějí udělat pro omezení hluku žádné z možných opatření.  Správci silnice totiž podle lidí spoléhají na neustále odkládanou stavbu východního obchvatu Olomouce, který by měl část dopravy odvést.

"Nikdo nám nezaručí, že se zde pak natolik sníží intenzita dopravy, aby hluk poklesl pod úroveň limitů. Je nanejvýš pravděpodobné, že tomu tak nebude, neboť v našem okolí stále přibývá různých hypermarketů, které přitahují další dopravu a tím ještě zvyšují hlukovou zátěž," řekl jeden z obyvatel Olomouce, který žalobu podal, Jiří Skopal.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů