Čtvrtek, 18. dubna 2024

Rezervaci na Smědé uklidili ekologové

Rezervaci na Smědé uklidili ekologové

VIŠŇOVÁ - Břehy jizerskohorských řek jsou po zimě plné odpadů. Ekologové s dobrovolníky uklidili o víkendu odpady z celého Frýdlantska, které spláchla voda z horních partií povodí řeky Smědé. Hromadily se pak v přirozených meandrech a naplaveninách, jež jsou pro svoji jedinečnost přírodní rezervací.   "V rezervaci je chráněn přírodní ráz údolní nivy podhorské řeky, která tvoří slepá rameny s fenoménem štěrkopískových náplavů," dodal Schneider. Vzácné území zaplaví pravidelně několikrát za rok voda a právě tyto záplavy přinášejí do rezervace obrovské množství odpadu. Ochránci přírody jím zaplnili asi 140 metr vysokých jutových pytlů, což je skoro o třetinu více než loni. Kromě toho z meandrů řeky vytáhli také 128 pneumatik, včetně několika traktorových.

"Měli jsme i raft, jehož posádka zajišťovala sběr odpadků z nepřístupných míst a také transport plných pytlů ze vzdálenějšího břehu řeky," popsal Schneider. Úklid přilákal asi 50 dobrovolníků z ekologických spolků a dětského turistického oddílu. Posbírali hlavně drobný odpad, různé plastové obaly, kelímky a fólie. Našli ale i kuriozity, například buben z pračky, kryt pouliční lampy, okna se žaluziemi, balkónové dveře, ledničku, dopravní značky nebo vzkazy v láhvi. "To, že se v meandrech ukládají věci již hodně dlouho, dokazuje například nález zrezivělé německé vojenské přilby ze druhé světové války nebo pneumatiky ze 30. let minulého století," poznamenal Schneider.

Jizersko-ještědský horský spolek uklízel na Smědé poprvé v roce 2005 a od té doby čistí lokalitu pravidelně. Jarní období je na čištění řeky nejvýhodnější, protože vegetace ještě nemá listí, terén je prostupnější a odpadky se dají snadnější odhalit. Podle Schneidra by bylo lepší, kdyby se však lidé začali chovat zodpovědněji k přírodě a odpady nevyhazovali v rezervaci. Ekologové uklízejí pravidelně také Jizerské a Lužické hory a Český ráj. Všude odpadů přibývá, shodují se.

Pytle na odpady zdarma poskytla obec Černousy, o likvidaci odpadů se postará obec Višňová. Finančně úklid podpořil Krajský úřad Libereckého kraje, společnost Termizo a města na Frýdlantsku.

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů