Čtvrtek, 28. března 2024

Evropa a Rusko těžce hledaly společnou řeč

Evropa a Rusko těžce hledaly společnou řeč
Evropská unie a Rusko hledají v politice i ekonomice styčné body, ale každý momentálně mluví trochu jinou řečí a ochlazení ve vzájemných vztazích je cítit. Takovým dojmem působilo 3. ekonomické fórum Evropa - Rusko, které se tento týden uskutečnilo ve Vídni.

Třecích ploch je celá řada. Od projednávané smlouvy mezi Ruskem a EU přes vztah ke kavkazským a černomořským zemím až po diskuse o dodávkách plynu a ropy z Ruska a s tím související "energetické bezpečnosti".

Nečitelná země

Každá evropská země má přitom svůj vlastní seznam priorit, které chce s Ruskem řešit. Například litevský předseda vlády Gemidinas Kirkilas zmínil problém ruské kaliningradské enklávy (je obklopena územím EU) či znečištění Baltského moře. Český premiér Mirek Topolánek zdůraznil energetickou bezpečnost a zástupci Evropské komise zase obchodní vztahy.

Rusko v posledních letech díky vysokým cenám ropy a plynu výrazně posílilo, je to velmoc, zaznělo několikrát. Otázkou je, jak se bude dál chovat. Pro Evropu je totiž stále dost nečitelné. "Je tu problém transparentnosti," řekl Christian Cleutinx z Evropské komise. "Chápeme, že není v zájmu Ruska být nedůvěryhodný dodavatel energetických surovin. Pokud ale nebude vše průhledné, Rusko bude neustále obviňováno z machiavelistického chování," dodal.

Kdo je vinen?

Příliš politizujete všechny problémy, není to tak zlé, tvrdili naopak ruští představitelé. Ano, Rusko dělá v oblasti energií i politické kroky - například uvažovalo o plynové obdobě ropného kartelu OPEC či o dodávkách surovin do Číny, což by znamenalo jejich omezení pro Evropu - prohlásil Konstantin Simonov, šéf ruského think-tanku Centrum pro současnou politiku. Ale jinak problém politizuje hlavně Evropa, dodal.

Tvrdě se postavili proti evropským výtkám někteří ruští poslanci a úředníci. Podle nich není korektní posuzovat z Evropy ruské problémy s omezenou demokracií či se snažit prosadit otevření ruských ropovodů a plynovodů pro evropské firmy.

"Naše televize je zajímavější než v USA, jsou tam různé názory," tvrdil například Andranik Migraňan, který radí ruskému prezidentovi.

"Nemůžete nás srovnávat s Evropou, s Francií či Británií, tam se budovala demokracie dlouho. Jak jí máme dosáhnout za 15 let. Navíc není jasné, s kým v Bruselu vlastně mluvit. Jde o komsomolské aktivity liberálů," rozčílil se opoziční poslanec, Alexander Fomenko. Evropa podle něj zapomněla na své náboženské základy.

Celkově ale i ruští vystupující konstatovali, že rusko-evropské vztahy zdaleka nepřekročily kritickou mez.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů