Pátek, 29. března 2024

Mladý vedec inšpiruje ekologickou úpravou dreva

Mladý vedec inšpiruje ekologickou úpravou dreva
Originálne využitie plastových fliaš v drevárskom priemysle vynašiel iba sedemnásťročný študent Viktor Tóth z Rožňavy. Vďaka vynálezu bude podľa neho možné upravovať drevo bez použitia chemických náterov. Drevený výrobok sa miesto toho len obalí do takzvanej PET fľaše.

"Je to nový druh povrchovej úpravy dreva takzvaným suchým spôsobom," povedal ČTK Tóth, ktorý so svojím nápadom uspel v slovenskom kole vedeckej súťaže organizovanej Európskou úniou. Pri takomto spôsobe úpravy nie sú potrebné žiadne striekacie zariadenia, laky, moridlá alebo urýchľovače. Stačí, keď sa obidva konce PET fľaše odrežú a takto vzniknutá rúra sa navlečie na požadovaný drevený dielec.

Na prvý pohľad jednoduché riešenie však malo svoje technické úskalia. "Za pomoci teplovzdušnej pištole na fľašu začne pôsobiť teplo a fľaša sa začne zhusťovať," vysvetlil Tóth, ako problém vyriešil.

Uplatnenie svojho vynálezu študent tretieho ročníka drevárskej priemyselnej školy v Spišskej Novej Vsi vidí v exteriérovom ako aj interiérovom nábytkárstve. Tvrdí, že sa nechal inšpirovať súčasným trendom v drevovýrobe, kde sa začal využívať plast.

"Vyrobil som detskú stoličku, na ktorej bola použitá táto nová povrchová úprava. Ďalšou prácou bol výplet sedacej časti stoličky, ktorý som tiež urobil z PET fliaš. Chcel som vytvoriť niečo nové a zároveň ochrániť prírodu," povedal mladý vynálezca.

Tóth sa stal jedným zo sedemnástich víťazov slovenského národného kola súťaže Európskej únie pre mladých vedcov. Projekt s názvom Využitie plastového odpadu v drevárskom priemysle eko-úpravou mu zabezpečil účasť na Celosvetovej výstave vedy v juhoafrickom meste Durban.

Do 19. ročníka súťaže sa prihlásilo 87 projektov, čo je o polovicu viac ako vlani. Vedecká porota celkovo hodnotila 33 projektov.

http://www.sme.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů