Sobota, 27. dubna 2024

V Dubaji vyroste první ekologický mrakodrap

V Dubaji vyroste první ekologický mrakodrap

Spojené arabské emiráty mají nedostatek elektrické energie, takže ohrožena začíná být také jejich slavná metropole Dubaj. Město miliardářů a luxusu však mezi své mrakodrapy umístí prvního ekologického partnera. Obří budova totiž více elektrické energie vyrobí než sama spotřebuje.

DUBAJ - "Mrakodrap bude vysoký 312 metrů, bude mít otočná poschodí, celá budova bude opatřena větrnými turbínami a solárními panely, které učiní celou stavbu naprosto nezávislou na vnějších zdrojích energie," tvrdí italský architekt David Fisher.

"Ochrana životního prostředí je v současnosti jedním z hlavních cílů emirátů, zahrnuje ochranu ekologicky významných míst, ochranu vod, šetření elektrické energie a dalších zdrojů," potvrdila mluvčí turistického centra v Dubaji.

Není to ale první výjimečný projekt, který byl ve Spojených arabských emirátech spuštěn. Jen výstavby umělého ostrova ve tvaru palmy či krytého lyžařského areálu stály investory miliardy korun. 

Bohatství výstavní metropole emirátů bylo založeno na těžbě ropy, dnes ale patří k hlavním zdrojům ekonomického růstu města služby a turismus.

Famous

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů