Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Cyklisté se sjedou do tohoto města na kraji Slavkovského lesa v sobotu 28. dubna a v 15 hod. "otevřou" zdejší cyklotrasy. Startuje se na parkovišti u zeleniny a vyráží na krátký výlet do Štědré, Mokřiny a zpět do Kynšperka.
Tel.: 352 324 271, www.kynsperk.cz

V sobotu 28. dubna odstartuje v Lovosicích tradiční Jarní putování okolím čedičového vrchu Lovoše. Motto už 28. ročníku pochodu je "Přes budoucí dálnici". Krásnými partiemi Českého středohoří projdete po trasách od 9 do 50 km a projedete 60 km. Pro nejmenší turisty je připravena zhruba tříkilometrová tzv. "baby trasa". Všechny končí v chatě Klubu českých turistů na Lovoši.
Tel.: 606 104 302, www.lovosice.net

Olomouc - Ekojarmark
Na Horním náměstí se v úterý 1. května sejdou občané, ekologická hnutí, humanitární organizace, řemeslníci a umělci. Setkáte se s tradičními řemesly, alternativním životním stylem, poznáte netradiční zdroje energie. Nebudou chybět hudba, divadlo a hry pro rodiče s dětmi. Během koncertu vystoupí například skupiny Koa, Tam-Tam Orchestra nebo Petr Lipa Band. Akce se koná od 8 do 21 hodin.
Tel.: 585 378 345, www.slunakov.cz

Lesy České republiky prodaly 20. dubna úspěšně první dříví prostřednictvím elektronické aukce dříví. Došlo k tomu během dalšího kola nového prodejního systému dříví. V průběhu testu bylo fakticky prodáno prvních cca 40 m3 dříví z Lesního závodu Židlochovice.
Společnost také vyzkoušela systém na několika virtuálních aukcích, během kterých se testovaly limitní faktory zadávání nabídek.
Prodej přes elektronickou aukci bude postupně realizován ze všech organizačních jednotek Lesů ČR – tedy po celé naší republice. Elektronická aukce dříví uspokojí hlavně menší – regionální odběratele, kteří nemají smlouvu přímo s Lesy ČR.

Obrovský šok zažil jeden z členů Stanice mladých přírodovědců Atol v Poděbradech. V neděli dopoledne šel krmit zvířata a našel terárium pro dvouapůlmetrového škrtiče prázdné! Podle odborníků hroznýš sice nepředstavuje bezprostřední ohrožení života, ale může být cenným artiklem na trhu s exotickým zvířectvem. Lump pravděpodobně přesně věděl, pro co jde. Další zvířata zůstala nedotčena.

VRBIČANY - Chemická skládka s nebezpečným odpadem vzplála v pondělí před pátou odpoledne ve Vrbičanech.
"Místní lidé sami zavolali hasiče a ti přibližně za dvanáct minut dorazili na místo,“ sdělil Deníku Marek Šteigr z Vrbičan. Na skládce hořely plastové lahve a chemické látky různého druhu. Oheň podle operačního důstojníka  litoměřického územního odboru HZS Ústeckého kraje zasáhl plochu přibližně deset krát deset metrů. Na místě zasahovala dvě hasičská auta z lovosické a jedno z litoměřické požární stanice.  Hasiči hořící nebezpečný odpad prolévali těžkou pěnou. Jak uvedla vedoucí odboru životního prostředí v Lovosicích Dana Tschakertová, skládka Sběrných surovin Praha hořela již několikrát. Případ bude šetřit Česká inspekce životního prostředí.

Londýn - Na 20.000 plátěných tašek s nápisem "I'm not a plastic bag" (Nejsem igelitka) se prodalo za necelou hodinu v britském řetězci supermarketů Sainsbury's. Na ekologické tašky, kterými se chlubily celebrity ve světě a které byly vydány v limitované sérii, čekali někteří nadšenci ve frontách už od nočních hodin.

Jihokorejská automobilka Hyundai při budování výrobního závodu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku porušuje Deklaraci porozumění, kterou loni v listopadu podepsala se zástupci státu, kraje a občanských sdružení. Tvrdí to občanské sdružení Ekologický právní servis (EPS) v tiskové zprávě, kterou zaslalo ČTK. Vedení automobilky, která dnes v Nošovicích slavnostně zahájila výstavbu své první evropské továrny, bude na vyjádření EPS reagovat později, sdělila Kateřina Churá z tiskového oddělení společnosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů