Čtvrtek, 28. března 2024

S respektem k úsporám energie

S respektem k úsporám energie
Členství v Evropské unii si mimo jiné vyžádalo, aby také Česká republika zapracovala do svého právního řádu směrnici, která stanoví nutná opatření k zabezpečení co nejnižší spotřeby tepla a energie na provozování budov, a to v návaznosti na místní klimatické podmínky a při respektování ostatních základních požadavků.

Norma stanoví, že nízkoenergetický dům v ČR musí mít u nás energetickou náročnost nižší než 50 kWh/m2/rok. Pokud chceme u něj dosáhnout co nejnižší energetické spotřeby, je nutné toto kritérium sledovat již při projektování a nejlépe ještě před výběrem pozemku, na kterém budeme dům stavět.

UMÍSTĚNÍ OBJEKTU

Jde zejména o polohu pozemku, jeho sklon a orientaci. Ideální je, aby byla stavba delší stranou orientována na jih a mohla tak maximálně využívat sluneční energii. Na celkovou energetickou náročnost budovy má vliv i umístnění v krajině, její zastínění a proudění vzduchu, kterému je vystavena. Důležitý je i jeho tvar, hlavně jednoduchost a kompaktnost.

Významný faktor představuje také podíl plochy oken. Pro zajištění normálního oslunění a osvětlení stačí u obytné místnosti poměr 1 : 6. Součástí komplexního řešení nízkoenegetického domu je i účinný systém zateplení. Je třeba se vyvarovat tepelných mostů, kdy teplo uniká z budovy v místech kontaktu neizolovaných konstrukčních prvků s okolním prostředím. Pokud jde o větrání, je u dobře utěsněných objektů nutné vybavit objekt systémem řízeného větrání, protože přirozená cirkulace vzduchu, ke které dochází u neutěsněných domů, zde není možná.

UZAVŘENÉ SPOTŘEBIČE

Jestliže budou majitelé využívat nezávislý systém vytápění, lze doporučit uzavřené spotřebiče (vzduch potřebný k hoření je přiváděn z okolí budovy, nikoliv z vnitřního prostředí). U nich je jistota, že spotřebič bude spolehlivě fungovat za všech provozních i klimatických podmínek. V dnešní době existují moderní řešení, například komínový systém Schiedel ABSOLUT, který má kromě spalinové cesty i tepelně izolovanou přidruženou šachtu, jež přivádí ke spotřebiči vzduch a umožňuje efektivní spalování. V domě je tak možno použít účinné řízené větrání, které zajišťuje optimální výměnu vzduchu a současně snižuje náklady na vytápění.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů