Pátek, 26. dubna 2024

Optimalizace hospodaření s pneumatikami

Optimalizace hospodaření s pneumatikami
Společnost OK Trans svěřila kompletní hospodaření s pneumatikami firmě Michelin. Hlavním cílem tohoto partnerství je poskytnout komplexní řešení mobility vozidel. Zkušenosti Michelinu umožňují společnosti působící v oblasti logistiky soustředit se na zákazníky a na hlavní předmět podnikání - dopravu. Servisní produkt Michelin Fleet Solutions zaručuje prostřednictvím vhodné volby pneumatik maximální využití jejich kilometrového potenciálu a jejich optimální údržbu.

Cílem programu je snížit spotřebu paliva a úsporu nákladů pro velké vozové parky (fleety).

"S rostoucím dopravním trhem roste i potřeba logistických společností více se soustředit na hlavní předmět činnosti prostřednictvím standardizace procesů a snižování administrativních úkolů," informuje Peter Koval, vedoucí prodeje nákladních pneumatik Michelin. "Častým řešením je outsourcing podpůrných služeb."

Michelin Fleet Solutions je službou úplné mobility pro velké vozové parky. Dodávka pneumatik je pouze její součástí. V jejím rámci je pokryt celý proces hospodaření s pneumatikami. Ten zahrnuje výběr vhodných pneumatik, jejich údržbu včetně pravidelných kontrol, dohušťování, prořezávání, protektorování, vedení skladové evidence, pravidelná sledování a reporting, zjednodušení fakturace podle počtu ujetých km a ekologickou likvidaci opotřebených pneumatik. Služba zároveň zaručuje prostřednictvím výběru a přesného využití správných pneumatik optimalizovanou spotřebu paliva. To je důležité - náklady na pneumatiky mohou představovat 4 až 5 % z celkových nákladů dopravce, avšak náklady na pohonné hmoty více než 35 %. Pneumatiky nákladních automobilů a jejich valivý odpor při tom mají více než 30% vliv na celkovou spotřebu pohonných hmot. (Volbou pneumatik Michelin řady Energy a jejich pravidelnou kontrolou a profesionální údržbou lze snížit spotřebu paliva o 4 až 8 %.) To má význam i z hlediska snížení negativního vlivu na životní prostředí - delší životnost díky profesionální údržbě a protektorování znamená méně koster pro recyklaci. Klienti mohou současně využívat výhod služby Michelin Euro Assist, což je evropská 24hodinová pohotovostní havarijní služba s poskytováním asistence při nehodách v souvislosti s pneumatikami, která pomáhá snížit prostoje vozidel.

Společnost OK Trans je přední českou logistickou firmou. Byla založena v roce 1990 a do dnešních dnů zůstává plně v rukou původních majitelů. Firmě se již od počátku daří kontinuálně zvyšovat obrat (v roce 2005 přesáhl 1 mld. Kč) a zároveň poskytovat vysokou kvalitu. Důkazem toho je certifikát ISO 9001:2000. Poskytuje především mezinárodní a vnitrostátní dopravu, zasílatelství, komplexní logistický servis, skladování a celní deklaraci (firma disponuje skladovou kapacitou 21 tis. m2). Od roku 2005 mohou zákazníci využít rovněž služeb autorizovaného servisu Volvo a prodejny originálních náhradních dílů. Vozový park tvoří 120 plachtových návěsů Mega (100 m3), 35 velkoobjemových souprav (120 m3), 20 chladírenských návěsů (90 m3), 5 plachtových návěsů (85 m3), 550 souprav smluvních, vozidla do 3,5 t s nástavbami dle potřeb zákazníků - ekologické třídy Euro 2, 3 a 5.

"Během krátké doby spolupráce nám společnost Michelin dokázala, že rychlost opotřebení pneumatik závisí do značné míry na kvalitě servisních služeb: seřizování tlaku, vyvažování, otáčení pneumatik na discích a jejich permutace mezi nápravami a v neposlední řadě vhodně zvolené pneumatice pro daný typ provozu," říká Zdeněk Zderadička, jednatel OK Trans.

Michelin zajišťuje pro OK Trans kompletní tyre management (outsourcing hospodaření s pneumatikami): od výběru, skladování a údržby pneumatik, přes informační systém na sledování a hlášení, až po jednoduchý fakturační systém podle ujetých km včetně poskytnutí evropské havarijní službu při nehodách v souvislosti s pneumatikami. Tento kontrakt je prvním zavedením služby Michelin Fleet Solutions pro zákazníka v regionu Česka a Slovenska.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů