Pátek, 29. března 2024

Vody je moc a nedostatek

Vody je moc a nedostatek
V minulosti se problémy s vodou týkaly zejména Blízkého východu nebo Afriky, nicméně vzhledem k hospodářskému růstu v Severní Americe a Asii se tyto problémy výrazně rozšířily. Nedostatek vodních zdrojů se stal závažným globálním problémem. Světová spotřeba vody se každých dvacet let zdvojnásobí, přičemž růst spotřeby je dvakrát rychlejší než růst populace. Odhaduje se, že do roku 2025 bude poptávka po vodě přesahovat nabídku o plných 56 %, a to kvůli přetrvávajícím suchům v některých regionech, přesunu populace do městských aglomerací na pobřežích a stoupající spotřebě vody v důsledku průmyslového růstu. Nedostatek pitné vody brzdí ekonomický rozvoj a snižuje životní úroveň. Zásoby pitné vody se tenčí, naopak poptávka po vodě v potravinářství, průmyslu a mezi lidmi naopak roste. Je zcela evidentní, že je potřeba s tímto stále vzácnějším zdrojem zacházet velice šetrně.

Některé z těchto problémů mohou vyřešit technologie zpracování vody vyvíjené společností GE, jako jsou například vysoce výkonné filtrační membrány. Tyto technologie zároveň vyhovují přísným ekologickým standardům, neboť dokáží vyrobit nezávadnou pitnou vodu z odpadních vod prostřednictvím filtrování namísto chemikálií. Membrány vyráběné v největší specializované továrně na membrány, která byla nedávno otevřena v maďarském Oroszlany, se používají především v průmyslu a ve veřejných zařízeních, nicméně byla vyvinuta i verze pro domácnosti. Ta je určena zejména pro severoamerický trh, kde velký počet domácností čerpá vodu ze studní. Továrna produkuje zejména plastové membrány, které z vody odstraňují nečistoty okem neviditelné, stejně jako viry a bakterie.

Ultrafiltrační membrány se používají jak na pevnině, tak u oceánů. Membránová technologie totiž umožňuje získávat pitnou vodu i z moře, a to odstraněním soli. Tento proces se nazývá odsolování. Membrány vyráběné v závodě Oroszlany se používají v předfiltračních systémech odsolovacích zařízení a též v mobilních zařízeních. Multifunkční závod představuje poslední fázi čtyřletého investičního programu, jehož cílem je dále rozvíjet výrobní a servisní centrum GE v oblasti ultrafiltrace. Toto centrum zahrnuje výrobu špičkových UF produktů, vytvoření výzkumného a vývojového centra, logistického střediska a finanční a účetní centrály. Odsolovací technologie vyvíjené obchodní jednotkou GE Water & Process Technologie mohou zajistit bohaté zásoby pitné vody z oceánů i z dalších poloslaných zdrojů.

Odsolování mořské vody - Oceány tvoří 97 % světových zásob vody. Odsolování využívající membránovou technologii obrácené osmózy se stalo velice platným zdrojem pro rozvoj nových regionálních zdrojů vody. Odsolovací projekty vyvíjené GE pokrývají širokou škálu využití: od malých (2 tis. m3/den), které jsou určeny pro zásobování hotelů a letovisek pitnou vodou, až po projekty velké (200 tis. m3/den), jakým je například odsolovací zařízení Hamma, jež je největším svého druhu v Africe. Hamma bude dodávat pitnou vodu 20 % obyvatel alžírského hlavního města.

Poloslaná voda, jež obsahuje sůl a minerály, může být úsporně odsolována procesem obrácené osmózy (RO) a za použití systémů obrácené elektrodialýzy. Efektivní odstranění minerálů a solí vytvoří z této dříve nepoužitelné vody velice čistý zdroj, který lze použít jak ke přímé konzumaci, tak k zavlažování nebo k průmyslovému užití. Společnost GE prosazovala odsolování poloslané vody již počátkem 70. let a i nyní je leaderem ve vývoji a výrobě cenově úsporných a ekologických systémů pro ošetřování spodních i povrchových vodních zdrojů; celosvětově disponuje kapacitou zhruba 950 tis. m3 denně v systémech obrácené elektrodialýzy (EDR) a 2,3 mil. m3 denně v RO systémech.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů