Pátek, 29. března 2024

Úklid černé skládky u Buštěhradu spolknul statisíce korun

Úklid černé skládky u Buštěhradu spolknul statisíce korun

Asfaltová cesta poblíž viaduktu mezi Buštěhradem a kladenskou částí Vrapice již přestala děsit kolem projíždějící řidiče. Kde ještě nedávno hyzdily vzhled okolí staré pneumatiky, plastové obaly a další složky mnohdy nebezpečných odpadů, je náhle čisto. Otázkou je, na jak dlouho.

„Týden jsme ve spolupráci s firmou Real Eco Technik prováděli úklid této lokality.  O předposledním dubnovém víkendu, kdy podstatná část černé skládky byla již zlikvidována, sem někdo třemi vozy přivezl další odpad a smluvní firma ho musela následně odvézt,“ uvedl místostarosta Buštěhradu Antonín Kadlec.

Společnost, která provozuje skládku na buštěhradské haldě, z místa odvezla desítky tun odpadu. Čtyři tatry plně naložené pneumatikami vozily nepořádek na skládku u Lán, jiný nebezpečný odpad končil v podobném zařízení v Úholičkách. Kolik bude úklid stát, město ještě přesně neví.
„Čekáme na fakturu. Zatím to odhadujeme na čtyři sta tisíc korun, možná i víc. Abychom nezatížili městský rozpočet, pomohou nám sponzorské dary. Jeden již máme přislíbený,“ prozradil místostarosta.

Poslední úklid stál vlastníky pozemků přibližně 250 tisíc korun. Město ve snaze vyřešit problém  neustálého obnovování černé skládky se rozhodlo v polovině května uspořádat schůzku s vlastníky pozemků.  Požádalo o intenzivnější kontroly Policii České republiky a jedná také s bezpečnostní agenturou o možnosti monitoringu této poněkud bezprizorní lokality.

„Obávám se, že pokud nebude místo nějakým způsobem, ať již kamerovým systémem nebo ostrahou střeženo minimálně několik hodin denně, černá skládka tu vyroste znovu. Postihy za její zakládání by měly být tak vysoké, aby se tu každý bál něco odhodit. Oceňuji město, že nechalo nepořádek uklidit, ale na druhou stranu si říkám, jak je to vůbec možné, že musí doplácet na takovou bezohlednost druhých,“ poznamenal jeden z řidičů, kteří tudy často projíždějí, Martin Pech.

Buštěhradští dodatečně zjistili, že komunikaci, při níž se někteří lidé, ale i firmy naučili  skládku zakládat, postavil kdysi  podnik  SONP Poldi.
 Petr Sklenička

http://kladensky.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů