Pátek, 19. dubna 2024

Manhattan na Pankráci

Manhattan na Pankráci
V nejbližších dnech by mělo dojít k pokroku ve věci "pražských mrakodrapů". Na základě rozhodnutí Ministerstva kultury by se měla otevřít cesta k povolovacímu procesu a následnému stavebnímu řízení.

Podle projektů investiční a realitní firmy ECM má na Pankrácké pláni vzniknout komplex Praha 4-City. Kromě dosavadních objektů má vyrůst hotel Epoque vysoký 85 m, rezidenční City Epoque (109 m) zvaná též podle tvaru "Véčko". Vedle výškových budov by se mělo vystavět obchodní centrum Arkády Pankrác a společenské centrum City Aréna - ty ale nepřevyšují běžnou zástavbu okolního sídliště. Součástí projektu je i vybudování příslušných podzemních parkovišť a odbočky z magistrály. Celkové náklady se podle ECM odhadují na osm miliard korun. Projekt však od začátku provázejí ostré spory s nejrůznějšími občanskými iniciativami.

Dostavba má svůj původ již za bývalého režimu, kdy se v této lokalitě postupně vybudovaly tři výškové dominanty - hotel Panorama (85 m), City Empiria (bývalý Motokov, 104 m) a budova City Tower (původně pro Čs. rozhlas, 109 m), kterou v současné době ECM rekonstruuje. V roce 2000 však ECM předložila plán na dostavbu Pankrácké pláně. "Při pohledu na tuto lokalitu je patrné, že připomíná rozeklané zuby," říká viceprezident ECM Tomáš Vlček. "Proto je projekt koncipován tak, aby se při horizontálním pohledu nejen doplnila chybějící místa, ale, a to zejména, aby se vybudovalo administrativní, bytové, společenské a obchodní centrum této městské části," obhajuje záměry společnosti.

VÝHRADY OBČANSKÝCH INICIATIV. Jan Kněžínek, ředitel odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Magistrátu hl. m. Prahy (MHMP), potvrdil Ekonomu, že nyní případ leží na Ministerstvu kultury. To dalo totiž za pravdu občanským iniciativám, že nebyla v pořádku jejich informovanost. Kněžínkův odbor tedy vypracoval nový materiál a oslovil občanská sdružení, která se přihlásila. "Po právní stránce jsme se s nimi vypořádali. Předpokládám, že patrně v krátké době by to mělo být vyřízeno ve prospěch stavby na Pankráci. Podle mě tomu již nic nebrání," uvádí Kněžínek.

Občanské iniciativy především napadají změnu jedinečného horizontálního pohledu na historickou Prahu, a i když připouštějí, že se tak děje ve většině evropských měst, označují to za kulturní barbarství. Odvolávají se přitom i k UNESCO, které se právě k výstavbě mrakodrapů v Evropě staví negativně - bez této výstavby zbývají jen italské Benátky, Florencie - a Praha.

K těmto výhradám ale Kněžínek poznamenal, že UNESCO nemá přímý vliv na tuto výstavbu, a upozornil na jednání s jejími zástupci loni. Ti prý po zhlédnutí projektu usoudili, že není důvod pro zařazení historického jádra Prahy na seznam památek UNESCO v ohrožení. V této souvislosti upozornil na nedávné rozhodnutí magistrátu rakouské Vídně povolit výstavbu dvou mrakodrapů vysokých 220 a 160 metrů. Na to se ostatně odvolávají i činitelé ECM, když zdůrazňují, že takovou výškovou úroveň budov na Pankrácké pláni neprosazují.

Dalším trnem v oku je občanským iniciativám zhoršení kvality životního prostředí. Ubude zeleně, zvýší se počet parkovacích míst pro automobily, provoz, exhalace. V neposlední řadě aktivisté hovoří o tom, že po celou dobu narážejí na aroganci a ignoraci nejen společnosti ECM, ale také městských úředníků, kteří o projektu rozhodují. Tvrdí mj., že chybí vyhodnocení vlivů záměru na životní prostředí podle zákona (tzv. EIA). Navíc zpochybňují plánovanou nutnost a tudíž využitelnost kancelářských a ubytovacích kapacit.

ECM ČÁSTEČNĚ USTOUPILA. Společnost ECM původně měla v plánu více vyšších budov, ale nakonec ustoupila. "Limitem má být výška bývalého rozhlasu, dále že z pohledu Vyšehradu nové budovy ustoupí do pozadí. Tyto podmínky se splnily," odůvodnil Kněžínek rozhodnutí svého odboru. Požadavek památkového odboru se opíral o to, aby nové budovy netvořily vyšší dominantu než ty, které na Pankráci již existují, naopak aby jen onu vykousanou "hmotu" budov doplnily či zacelily.

Ovšem například Martin Skalský z Arniky-Centra pro podporu občanů upozorňuje, že nejen dostavba objektu bývalého rozhlasu na úrovni 109 metrů, ale i výstavba další budovy okolo obdobné výše sto metrů - Véčka - je nepřijatelná, a žádá jejich snížení na 60-80 metrů. Tomu odporuje Radan Hubička, architekt City Epoque a hotelu Epoque: "Už jsme ustoupili a rezidenční Véčko jsme snížili z 30 pater na současných projektovaných 22 pater."

Ke kritikům projektu patří také např. architekt Vlado Milunič, autor Tančícího domu na Rašínově nábřeží v Praze. "Lze se zeptat jiných, špičkových architektů, kteří mají zcela opačný názor na City," ohrazuje se architekt Hubička. Podle něj nebude historické jádro Prahy touto výstavbou v žádném případě dotčeno.

Tvrzení kritiků na předimenzovanost parkovacích míst odmítá jak ECM, tak i Kněžínek. Původně to mělo být 10 tisíc míst, později 4 tisíce a nyní je to mnohem nižší číslo, řekl. To potvrzuje i viceprezident ECM Vlček a vypočítává - 320 míst pro Véčko, 300 míst pro hotel Epoque, dalších 800 míst pro dobudovanou budovu bývalého Čs. rozhlasu a zhruba 1000 míst pro Arkády. Viceprezident sice připouští, že se může dopravní zátěž v této oblasti mírně zvýšit, ale dodává, že tento požadavek nejen odpovídá potřebám projektu, kdy je nyní např. nutné plánovat na každý byt dvě parkovací místa (pro hotel jsou nutná místa i pro autobusy), ale jde se zřetelně pod úroveň původního projektu.

Představitelé ECM také tvrdí, že si nechali vypracovat analýzu EIA v roce 2000. Zdůrazňují, že např. doprava bude mít na základě upravených projektů zhruba o 50 % nižší dopady na životní prostředí, než s jakými se původně počítalo. Navíc se zvýší bezpečnost, a to úpravou komunikací. Prostředky přitom nebude vydávat město, ale soukromý investor.

VLEKLÁ VÁLKA BUDE POKRAČOVAT. Určitá shoda mezi kritiky a investory Pankrácké pláně existuje snad jen v otázce výstavby Arkád. Tuto část ovšem nebuduje ECM, ale firma ECE.

Na ploše 40 tisíc metrů mají vzniknout obchody, lékárny, zastoupení významných bank, hypermarket, kavárny, bary, prodejny rychlého občerstvení, menší obchůdky včetně holičství a kadeřnictví. Zároveň zanikne poněkud nedůstojné plechové vietnamské tržiště.

Dalším argumentem zastánců projektu je, že se tady vytvoří několik tisíc pracovních míst. Kromě služeb by právě nabídka zaměstnání měla být povzbuzením pro obyvatele Pankráce.

V každém případě se dá očekávat, že spory mezi ECM, úředníky a zástupci občanských iniciativ hned tak neskončí. Dnes mají mnohdy i podobu osobních ataků. ECM říká, že občanské iniciativy nezastupují většinu obyvatel Pankráce, iniciativy zase, že firma se s názory občanů nechce konfrontovat ani s nimi komunikovat. Kdo má pravdu, není lehké rozhodnout. Pokud Ministerstvo kultury rozhodne ve prospěch ECM, jak ředitel odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Magistrátu hl. m. Prahy Jan Kněžínek očekává, dojde k dalšímu povolovacímu procesu - do toho bude patřit i projednávání projektu s občany této lokality. Stavební řízení na uvedené městské části Prahy 4 může začít až potom.

Kritici projektu už předem upozorňují, že pokud jim ECM nevyjde vstříc, budou postupovat stížnostmi ve správních řízeních. "Neděláme si iluze," reaguje viceprezident ECM Tomáš Vlček. "Celý schvalovací proces se může dál protahovat a bude to stát velké peníze," dodává. Martin Skalský z Arniky trvá na svém: "V případě, kdy projekty z našeho pohledu obsahují zásadní vady, máme jedinou cestu v podávání odvolání, popřípadě v soudním napadání vydaných rozhodnutí."

AUTOR: JIŘÍ KOUDA
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů