Pátek, 29. března 2024

ČPU požádala hejtmany o podporu ekologických paliv

ČPU požádala hejtmany o podporu ekologických paliv
4.května 07 - Dnes v dopoledních hodinách požádala oficiálně Česká plynárenská unie hejtmany o podporu rozšíření užití zemního plynu jako alternativního paliva v hromadné dopravě. V přednesené informaci sdělila ČPU možnosti modernizace a obnovy dopravy v krajích, včetně dosažení podstatného snížení nákladů na PHM. Stalo se tak v rámci 17. zasedání Rady Asociace krajů ČR na zámku Sychrov ve středních Čechách. CNG autobus může být pro provozovatele levnější o 3,3 milionu Kč. Stát poskytuje dotaci 800 tisíc Kč na jeden CNG autobus, 200 tisíc Kč přispívají plynárenské společnosti a navíc je možno využít dotace 2,3 milionu Kč na nízkopodlažní verzi. Dopravní podnik města Brna porovnal spotřebu autobusů poháněných zemním plynem a naftou a celková spočtená úspora nákladů pro jednu vozovnu v Brně za 12 let by činila až 170 milionů Kč.

Vycházel z platné spotřební daně na CNG, pokud vezmeme v úvahu současnou nulovou daň, skutečné úspory by byly ještě o 20 % vyšší. Na základě těchto skutečností Brněnská radnice začala vážně uvažovat o širším využívání vozů na stlačený zemní plyn. Praha se vyjádřila, že se v hromadné dopravě bude orientovat na vozidla splňující normu Euro IV a V a ty obě již dnes bohatě splňují právě CNG vozidla. „Usnesení vlády č. 563 ze dne 11. května 2006 navíc konkrétně hovoří o doporučení hejtmanům a primátorům měst s městskou hromadnou dopravou zavést krajské a městské příspěvky na pořízení autobusů na plynový pohon pro městskou dopravu a veřejnou linkovou dopravu,“ říká Josef Kastl, generální sekretář České plynárenské unie.

V České republice bude do konce roku 2007 zavedeno 20 plnicích stanic CNG a během 12-ti let se očekává zvýšení jejich počtu až na 400. Stovku z nich se zavázaly za určitých podmínek vybudovat plynárenské společnosti. V současné době jezdí v ČR asi 630 vozů na zemní plyn. Celkem je ale bohužel jen cca 200 autobusů v městské hromadné a meziměstské linkové dopravě (v severních Čechách 90 autobusů, v Havířově 42, v Prostějově 22, ve Frýdku–Místku 5, atd.). Stlačený zemní plyn je nadějí mnoha měst o obcí, které jsou v současné době plné zplodin z výfuků benzinových a dieselových motorů.
Zdroj: CPU
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů