Pátek, 29. března 2024

Nové služby polidštěných přístrojů

Nové služby polidštěných přístrojů
Vlastníte starou chladničku, která stále ještě funguje a slušně vypadá? Přesto zvažte, zda nenastal čas na pořízení modernějšího přístroje. Možná budete překvapeni jeho výrazně nižší spotřebou i paletou nových funkcí.

AUTOR: Jan Tůma

Vžádné české domácnosti nechybí podle statistiky chladnička. Pokud je ale starší než deset let, pak i přes zachovalý vzhled ročně odčerpává z rodinného rozpočtu nejméně tisícovku. Její spotřeba elektřiny je vysoká, navzdory tomu, že jste ji v souladu s návodem nepostavili hned vedle sporáku, nenecháváte ji dlouho otevřenou a vnitřek pravidelně zbavujete námrazy.

Za posledních deset let se chladničky výrazně zdokonalily. Díky kvalitnější izolaci skříně a dveří, elektronicky řízenému kompresoru a dynamickému chlazení se samočinným odmrazováním (označované No Frost nebo Frost Free) vystačí nové modely s poloviční spotřebou. A špičkové výrobky ve třídě A se dokonce spokojí jen s třetinou dřívější energie.

Současná generace chladniček a kombinací nabízí zcela nové služby pro uchovávání potravin a zdravější vaření. Dynamické chlazení proudem vychlazeného vzduchu umožňuje nabídnout tři až pět oblastí s různou teplotou, z nichž každá je určena pro jiné druhy potravin. Nejvíce si uživatelé pochvalují takzvanou nulovou Biofresh nebo Vitafresh zónu, která dovolí uchovávat ovoce, zeleninu i ryby v zásuvkách s regulovanou vlhkostí vzduchu, takže mohou volně "dýchat" a neztrácejí barvu a čerstvost. Nové chladničky, ať již samostatně stojící nebo vestavné, jsou hygieničtější, protože celý vnitřek bývá opatřen ochrannou antibakteriální vrstvou, zabraňující rozmnožování choroboplodných zárodků.

Dražší chladničky s elektronickou inteligencí s vámi komunikují podsvíceným textem na displeji, některé i hlasem syntezátoru. Dokáží také rychle zamrazit čerstvě přinesené potraviny funkcí "Superfrost" nebo spěšně vychladit láhev sektu pro návštěvu, kterou jste nečekali. Uložené potraviny díky akumulátoru ochrání před zkázou ještě desítky hodin poté, co vám vypnuli dodávku elektřiny.

Další novinkou jsou kombinace CoolFlexxible od Bosche. Celý užitný objem 254 litrů se dá přepnutím tlačítka využít podle potřeby jen jako chladící zóna s teplotou nastavitelnou v rozmezí 2 až 10 °C pro běžné chlazení velké zásoby potravin. Anebo jako skladovací prostor s nulovou zónou VitaFresh, v níž zejména zelenina a ovoce vydrží čerstvé třikrát delší dobu. Případně lze zvolit režim mrazničky pro velké množství hluboce zmražených produktů. A vybrat můžeme nejen teplotu, ale i vlhkost.

Také navenek se kdysi hranaté a stereotypně bílé skříně polidštily. Zaoblená dvířka umožňují zevnitř nastojato ukládat dvoulitrové PET lahve. Módní kombinace v hliníku či nerezu a nejnověji i jeho imitacích "Inox-look" dávají moderní kuchyni nový styl.

Velkým rodinám nakupujícím v hypermarketech na celý týden vyhovují velkoprostorové, takzvané americké nebo francouzské kombinace. Ty nabízejí nebývalý komfort jak kapacitou okolo 600 litrů, tak úplným oddělením chlazeného a mrazícího prostoru, disponují vestavným barem, dávkovačem chladné pitné vody i ledových kostek nebo drti.

Výběr nové chladničky či mrazničky není jednoduchý, v současné době jsme na českém trhu napočítali neuvěřitelných 350 modelů třiceti značek. Nejzákladnější údaje - o spotřebě energie v kWh za rok, užitný objem chladícího a mrazícího prostoru a také hlučnost v decibelech - najdete na energetickém štítku, bez kterého se tyto přístroje nesmějí prodávat. V roce 2005 všechny kategorie podražily o 420 korun, což je státem předepsaný příplatek na pozdější ekologickou likvidaci. n


Autor je spolupracovníkem redakce

Je libo "ameriku", nebo "francii"?

Nepřehlédnutelně velké chladničky připravené i bez otevírání nabídnout vychlazenou vodu, drcený nebo kostkový led do nápojů či svačinku z příručního baru na dveřích již nemusíme obdivovat jen v amerických filmech. Kdo hodlá do této novinky, v katalozích označované jako "side by side" (SBS), investovat třeba i sto tisíc korun, může ji pořídit také na českém trhu. Tyto chladničky umožňují pohodlný přístup k potravinám a užitný objem přesahuje 560 litrů. Používají dynamické chlazení s automatickým odmrazováním, dva kompresory zajišťují spolehlivou funkci chladící i mrazící zóny a velkoobjemových "big-boxů" s nulovou teplotou a biofreší. Osvětlení zajišťují halogenová světla. Design v nerezu či titanovém zbarvení navrhují vyhlášená designérská studia. Pozor ale na to, že některé vzhledem k rozměrům projdou při instalaci v bytě jen dveřmi šíře 90 cm.

Takzvané americké chladničky jsou dvoudveřové, ve výklencích dveří nabízejí až tři funkce: dávkovač chladné pitné vody přiváděné napojením na vodovod přes uhlíkový filtr, dávkovač ledu v podobě kostek či tříště do nápojů, a domácí bar, přístupný kdykoliv bez otevírání chladničky a s tím spojených ztrát chladu. Dolů otevíraná dvířka baru vytvářejí malý stolek.

Tomuto stylu konkurují takzvané francouzské chladničky se třemi dveřmi, z nichž za jedněmi se nachází pro gurmány důležitá a majitele reprezentující vinotéka. Ta má několik teplotou se lišících regálů pro správné ukládání vín.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů