Pátek, 29. března 2024

Vodní mlýn otevře v květnu

Vodní mlýn otevře v květnu

Modernizovaná expozice Vodního mlýna ve Slupi čeká na první návštěvníky. Národní kulturní památka prochází v těchto dnech velkými úpravami. Část si jich budou moci návštěvníci prohlédnou už v tyto dny. Expozice, která přibližuje historii zpracování obilnin, bude přístupna až v létě.

„Momentálně se pracuje na reinstalaci staré expozice, chceme ji zpřístupnit do prázdnin,“ řekl správce mlýna Milan Novoměstský.

Nejsou to jediné změny, kterými technická památka před sezonou projde. Položeny jsou selské dubové podlahy, chystá se nová dlažby v prostoru před mlýnem a novinkou by měl být motor na dřevoplyn.

Veřejnosti by se měl představit v září na tradičních Slavnostech chleba. Veškeré opravy hradí Technické muzeum Brno, které Vodní mlýn spravuje, část oprav financuje také ministerstvo kultury. Po prázdninách představí ve Slupi Česká národní banka novou pamětní minci České republiky, na které bude vyobrazen právě vodní mlýn.

http://test.znojemsko.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů