Čtvrtek, 28. března 2024

Rána pro přírodu i stát

Rána pro přírodu i stát
Zachování jedné z nejcennějších lokalit s více než dvěma desítkami kriticky ohrožených živočichů a rostlin a ušetření zbytečných výdajů státnímu rozpočtu - tak mohu vicehejtmanu Pardubického kraje Romanu Línkovi odpovědět na jeho sugestivní otázku, co že sleduji rozhodnutím neudělit výjimku pro stavbu plavebního stupně na pravém břehu Labe v Přelouči.
Odborné analýzy jednoznačně dokládají, že stavba kanálu by znamenala velký zásah a navíc by rozvoj vodní dopravy nezaručila. Místo drahých plavebních stupňů, které přírodu poškozují, je nutné hledat cesty, jak rozvíjet plavbu jinak. Vodní doprava je ekologická, jen když řeku a okolí nezničí. Proto v evropských státech začali přizpůsobovat lodě řekám, nikoli naopak.
U Přelouče je jasná i ekonomická argumentace. Státní rozpočet by přišel na více než dvě miliardy, doprava po Labi má však i podle optimistických prognóz dosáhnout v roce 2020 jen dvou miliónů tun zboží ročně. Paradoxem je, že již současné vytížení železnice v labském koridoru je 25násobkem tohoto objemu. A železnice přitom nabízí další volnou kapacitu - a ta je o řád vyšší než objem po Labi v onom roce 2020.
Navíc není jasné, jak bez poškození unikátního kaňonu zvýšit splavnost Labe mezi Děčínem a Hřenskem, která limituje celkové využívání labské cesty v mezinárodním kontextu. Stavba kanálu u Přelouče je proto klasickým případem salámové metody, kdy se od státu očekává investice, která ovšem kromě lukrativní zakázky pro stavební firmy žádný velký prospěch nepřinese.
Strana zelených má ve svém programu razantní omezení kamiónové dopravy a nástroje k tomu prosadila i do programu vlády. To na podléhání tlaku kamiónových přepravců skutečně nevypadá, že?
Éra velkých vodních děl už skončila. Místo otázky, jak zvýšit plavební hloubku na Labi, je třeba se ptát, zda a jak zvýšit přepravní objemy na vodní cestě. A právě takovou debatu je potřeba otevřít v tolikrát omílaném veřejném zájmu.

Martin Bursík
www.zeleni.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů