Pátek, 29. března 2024

Kroměříž a okolí neví, co s bioodpadem

Kroměříž a okolí neví, co s bioodpadem

KROMĚŘÍŽ, LUTOPECNY - Kam s ním? Tuto klasickou nerudovskou otázku bude řešit Kroměříž, ale i okolní obce. Oč jde? O biologický odpad. Mikroregion Kroměřížsko má sice platný plán odpadového hospodářství, kde je se zpracováváním bioodpadu počítáno, ale nemá dosud místo, kam jej ukládat. Biopas, který se o odpady stará, tak vozí biologický odpad soukromé firmě. To chce kroměřížská radnice změnit, nebude to však zřejmě snadné. Možnosti se hledají jen těžko.

Radní už uložili odboru rozvoje města vypracovat studii nakládání s biologicky rozložitelnými odpady na území mikroregionu. Kam však tento odpad ukládat není jasné.

"Nemáme zatím vhodný prostor, nemáme ani kompostárnu," uvedl místostarosta Kroměříže Petr Sedláček. Vhodných míst, kam bioodpad v okolí Kroměříže ukládat, je málo. Jedna možnost by podle místostarosty byla - na staré skládce směrem na Lutopecny. Skládka patří městu, ale je na katastrálním území Lutopecen. Ty však mají s Kroměříží špatné zkušenosti a skládka navíc jak se zdá není ani bezpečná. Kdysi tam vozil odpad Magneton. Podle lidí z Lutopecen se na ni dostalo doslova kdeco, takže Sedláček míní, že po těch zkušenostech Lutopecny nebudou chtít skladovat na svém území bioodpad.

"Je to pravda. Souhlasit s tím nebudeme," potvrdil starosta Lutopecen Josef Bazalka. Obec má nyní se skládkou jiné starosti. Podle četných náznaků stará skládka znečišťuje spodní vody. Kromě toho se lidé v Lutopecnách obávají zápachu, který by do jejich obce z bioodpadu přinášely východní větry.

V některých čtvrtích Kroměříže, například na Barbořině, přitom bioodpad lidé třídí. "Budeme muset najít nějaké řešení, anebo ten program zrušit," krčí rameny Petr Sedláček.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů