Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V Českých Budějovicích zřejmě v budoucnu přibude další obchodně-společenské centrum. Komplex obchodů, restaurací, barů a kanceláří s názvem Černý Pelikán by měl vyrůst poblíž centra krajského města. Práci nabídne téměř 270 lidem, dalších 500 osob najde místo v navazujících oblastech. Vyplývá to z dokumentace o posuzování vlivu stavby na životní prostředí, jíž se zabývá krajský úřad. Kdy výstavba centra začne, není známo. Rozlohou nové centrum zabere přes 12 000 metrů čtverečních, třikrát větší bude jeho užitková plocha.

Areál vodárny v Holanech navštívil zatím neznámý pachatel a odcizil kovový materiál za několik desítek tisíc korun. Zloděj odcizil celkem troje kovová dvoukřídlá vrata, několik desítek kovových sloupků a více než 100 metrů drátěného pletiva. Vodohospodářům svým počínáním způsobil škodu za 64 tisíce korun. Pachateli za krádež hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

V záujme likvidácie znečistenia toku rieky Rába požiadal dnes maďarský minister ochrany životného prostredia a vodného hospodárstva Gábor Fodor rakúske úrady, aby odobrali jennersdorfskému kožiarskemu závodu právo na využívanie vody.
Rieka sa pod závodom kvôli znečisteniu pení už šiesty rok, odborníci sa obávajú toho, že celý maďarský úsek toku pokryje vrstva sivo-bielo-žltého znečistenia. Podľa Fodora sa Maďarsko obráti v tejto záležitosti aj na Európsku komisiu.
Začiatkom mája sa skončila lehota, ktorú predchádzajúci maďarský minister ochrany životného prostredia Miklós Persányi dal rakúskym orgánom na riešenie situácie. Znečisťovatelia mali zariadiť také technológie a čističku, aby zabránili kontaminácii.

Pokud majitel septiku vypouští odpad volně do půdy nebo nějakého vodního toku, bude muset urychleně situaci změnit a to do začátku roku 2008. Pokud tak neučiní, bude se vystavovat možnosti peněžité pokuty ve výši až 50 000 Kč.
Ke dni 1.1. 2008 přestanou platit povolení k vypouštění odpadních vod vydaná do 31. prosince 2001. Majitelé septiků tak mají tři možnosti. Mohou si nechat zbudovat septik nový vybavený zemním filtrem nebo jiným způsobem biologického čištění v pořizovací ceně cca 70 000Kč. Druhou možností je zaslepení odtoku stávajícího septiku, čímž se z něj stane žumpa, kterou bude nutné vyvážet a třetí možnost spočívá v poměrně komplikované instalaci domácí čističky v ceně cca 50 000Kč.

V dubnu 2007 pracovala dvojice vědeckých pracovníků Biologické fakulty Jihočeské univerzity Jaromír Beneš a Jan Novák v Egyptě. Pod vedením egyptologa Miroslava Bárty z Českého egyptologického ústavu FF UK Praha a s geology Geologického ústavu AV ČR Praha Václavem Cílkem a Lenkou Lisou zkoumali na okraji pyramidových polí pomocí průzkumných sondáží břeh zaniklého abusírského jezera. Práce proběhly v rámci řešení úkolů vědecko-výzkumného záměru "Výzkum civilizace starého Egypta", jehož je Český egyptologický ústav nositelem (vedoucí prof. Miroslav Verner). Vědecký program je rovněž podpořen výzkumným záměrem „Vznik a vývoj biodiverzity“ jehož nositelem je Biologická fakulta JU.

Brněnský magistrát znovu vypsal výběrové řízení na svoz a zpracování nebezpečných odpadů z dvaačtyřiceti sběrných středisek. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž zjistil, že při loňském tendru výběrová komise špatně určila pořadí nabídek. V Brně je potřeba zpracovat asi čtyři sta tisíc kilogramů nebezpečných odpadů ročně.

Pro zájemce o otázky životního prostředí a ekologie vytvořil britský deník The Daily Telegraph ve svojí internetové verzi sekci Earth Channel. Píše o tom server journalism.co.uk.
Internetová verze deníku prohlubuje dosavadní pokrytí tematiky ekologie. Earth Channel je svého druhu reakce na celosvětové debaty o globálním oteplování, jeho příčinách i důsledcích. Podle tiskového prohlášení chce čtenáře informovat také o tom, jak se v každodenním životě chovat "zeleněji", tedy šetrněji k životnímu prostředí.
Earth Channel se zaměří i na technické inovace, které mají být šetrné k přírodě, jako jsou větrné elektrárny či solární panely. Chce se přesvědčit o tom, zda skutečně plní tu funkci, kterou by plnit měly. To chce dělat i za pomoci zpětné vazby od čtenářů, kteří tato zařízení vyzkoušeli a mohou je zhodnotit.

Kanalizační síť a také čistička odpadních vod chybí dosud v Raspenavě na Liberecku. V této chvíli je to poslední obec s více než 2 tisíci obyvateli v kraji, které vodárenská infrasktura chybí. Kanalizační síť v délce téměř 50 kilometrů vybuduje obec nákladem zhruba půl miliardy korun, potrubí povede v místní komunikaci. Raspenava připravuje také společný projekt s Frýdlantem, s nímž bude mít společnou čistírnu odpadních vod. Výstavbu vodohospodářských sítí musí stihnout do roku 2010, peníze na pokrytí investic by mohla získat z evropských fondů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů