Pátek, 29. března 2024

Děti Země vyhrály soudní spor o informace

Děti Země vyhrály soudní spor o informace

Městský úřad v Boru i Krajský úřad Plzeňského kraje nezákonně odpíraly poskytnutí stavebních povolení na billboardy podél dálnice D5

 

Krajský soud v Plzni vydal rozsudek, v němž uznal právo Dětí Země na informace o povolených stavbách billboardů podél dálnice D5, konkrétně stavebních povolení, která vydal Městský úřad v Boru.

 

“Samozřejmě nás to těší, i když jsme úspěch v soudním řízení tak trochu předpokládali, jelikož už dříve řada soudů rozhodla v podobných případech stejně,” komentuje rozsudek Martin Hyťha z Dětí Země. “Doufáme, že se úřady z rozsudku poučí a pokud bude někdo příště žádat o kopie správních rozhodnutí, nebudou činit obstrukce.”

 

Před více než rokem požádala plzeňská pobočka Dětí Země Městský úřad v Boru o poskytnutí stavebních povolení na billboardy podél dálnice D5. Ten však vydání informací zamítl, stejně jako odvolací orgán, kterým je Krajský úřad Plzeňského kraje. V odůvodnění stálo, že Děti Země podle správního řádu nedoložily právní zájem ani jiný vážný důvod, proč informace chtějí.

 

Soud konstatoval, že na poskytování informací včetně rozhodnutí úřadů se správní řád nevztahuje a prokazování právního zájmu nebo vážného důvodu při žádosti o informace není zapotřebí.

 

Na rozhodnutí soudu zatím čekají další žaloby týkající se poskytnutí informací o povolených billboardech na území městských obvodů Plzeň 3 a Plzeň 4.

 

 

 

Kontakty:

Martin Hyťha, Děti Země, tel.: 377 240 772, 606 104 784

Miloslav Michalec, Krajský úřad Plzeňského kraje: 377 195 418

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů