Čtvrtek, 18. dubna 2024

Obyvatelé Hradce Králové dosáhli vítězství v ochraně před hlukem

Obyvatelé Hradce Králové dosáhli vítězství v ochraně před hlukem

Až pod pohrůžkou žaloby dosáhli obyvatelé domů podél silnice I/35 v Hradci Králové ochrany před hlukem z dopravy. Ředitelství silnic a dálnic ČR se zavázalo do konce září tohoto roku vyměnit v jednadvaceti činžovních a rodinných domech obyčejná okna za protihluková a dále obnovit povrch vozovky v ulicích M.D. Rettigové a Antonína Dvořáka. Jedná se o ulice, kde hladina hluku a vibrací z dopravy trvale překračuje maximální limity, stanovené zákonem. Hluk takové intenzity přitom již způsobuje dle dostupných odborných podkladů závažné poškození zdraví lidí. 

K tomuto ústupku přinutila Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) až hrozba postižených občanů, že se proti nezákonnému zasahování do svých práv budou bránit soudní žalobou. Předchozí několikaletá snaha dosáhnout realizace protihlukových opatření jednáním s ŘSD, Krajskou hygienickou stanicí, či vedením města, k žádnému výsledku nevedla.
"S žalobci jsme se dohodli, že další kroky zvážíme podle toho, jak bude ŘSD plnit své sliby," komentoval situaci Mgr. Pavel Doucha z Ekologického právního servisu, který žalobu připravoval.
"Nyní je řada na vedení města, zda se k naší situaci postaví podobně vstřícně a zajistí obnovu a doplnění zeleného pásu mezi vozovkou a našimi domy, který jsme také požadovali. Ten by měl přispět nejen ke snížení úrovně hluku ve venkovním prostředí, ale zejména ke snížení prašnosti," uvedla Pavla Vodehnalová, předsedkyně Společenství vlastníků bytů jednoho z postižených činžovních domů a mluvčí petičního výboru.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů