Pátek, 29. března 2024

Týden udržitelné dopravy v plném proudu

Týden udržitelné dopravy v plném proudu

Zajímají vás problémy a souvislosti dopravy, životního prostředí a lidského zdraví? Pak je tu pro vás již pátý ročník Týdne udržitelného rozvoje, letos věnovaný právě tématu Udržitelná doprava [1].

Včerejšího odpoledního slavnostního zahájení Týdne v Lichtenštejnském paláci se zúčastnil ministr životního prostředí Martin Bursík, náměstek ministra dopravy Petr Šlegr, francouzský velvyslanec Charles Fries, švédská velvyslankyně Catherine von Heidenstham, švýcarský velvyslanec Jean Francois Kammer a zástupce britské ambasadorky Simon Martin. Na slavnostní zahájení navázala první ze série tematických filmových projekcí v kinosále Francouzského institutu v Praze.

Dnes pokračuje program Týdne seminářem, zaměřeným na problematiku udržitelnosti dopravy ve městech, který se koná na Ministerstvu dopravy. Zabývat se bude otázkami atraktivity veřejné dopravy, parkování, ale také kvalitní infrastruktury pro cyklistickou dopravu či zkušenostmi Stockholmu a Londýna s fungováním mýta za vjezd do center měst. V 19:00 opět navazuje film ve Francouzském institutu.

Zítřek bude věnovaný otázce perspektivy alternativních paliv v dopravě, ať už se jedná o stlačený zemní plyn či biopaliva (bioetanol a bionaftu). Seminář se koná v Evropském domě v Jungmannově ulici, sídle delegace Evropské komise v Praze. Středeční večer pak bude v kinosále Francouzského institutu patřit atraktivnímu českému snímku Zdroj režiséra Martina Marečka.

Ve čtvrtek 17. května bude poslední ze série seminářů věnovaný souvislostem dopravy a lidského zdraví – úrazům a prevenci dopravních nehod, ale také problematice hlukové zátěže či zdravotním dopadům emisí z automobilové dopravy. Seminář se koná ve Francouzském institutu, kde se bude večer opět promítat film: Oscarová Nepříjemná pravda Davise Guggenheima.

Čtvrteční dopoledne v dolní části Václavského náměstí bude patřit uvítání posádky Reinera Zietlowa, která ve voze VW Caddy na plynový pohon objíždí celý svět v rámci EcoFuel World Tour. Po třiceti tisících ujetých kilometrů se zastaví právě v Praze. Akce začíná v 10 hodin a zúčastní se jí i ministr životního prostředí Martin Bursík.

Ve Velkých Karlovicích dnes začíná národní konference věnovaná rozvoji cyklistické dopravy, která pokračuje až do pátku, kdy se změní v zážitkovou prezentaci na bicyklech a cestu po valašských a slováckých cyklotrasách a cyklostezkách.

Více informací:

www.env.cz

www.cpu.cz

www.ecofuel-world-tour.com

www.cyklostrategie.cz

www.udrzitelna-doprava.cz

 

Poznámky:

[1] Týden udržitelného rozvoje je letos věnován dopravním otázkám i proto, že téma udržitelné a bezpečné dopravy vyhlásila Rada vlády pro udržitelný rozvoj tématem roku 2007 – na základě iniciativy Zdravých měst a obcí, realizujících místní Agendu 21.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů