Úterý, 16. dubna 2024

Stavba vodní elektrárny v Roudnici se přiblížila

Stavba vodní elektrárny v Roudnici se přiblížila

Společnost Povodí Labe, jež bude jejím investorem a provozovatelem, už má konkrétní projekty. Vědomičtí občané zatím připravují připomínky k plánům.

ROUDNICE NAD LABEM / VĚDOMICE - Stavba vodní elektrárny na Labi mezi Roudnicí nad Labem a Vědomicemi se opět o krok přiblížila. Investor a budoucí provozovatel, společnost Povodí Labe, už má konkrétní projekty a představu o budoucí podobě zařízení.
„Nyní jsme ve fázi, kdy máme připravenu projektovou dokumentaci. V nejbližší době nás čeká proces posuzování vlivů na životní prostředí,“ informoval Jiří Šikula z odboru inženýrských činností podniku Povodí Labe.
Investor má připravené dvě varianty, jak by elektrárna mohla vypadat. Jedna počítá s umístěním jedné turbíny na levém břehu řeky, v prostoru nynějšího ostrova. Druhá, kterou vedení podniku preferuje, by měla být umístěna na pravém břehu a proud řeky by měl vyrábět elektrický proud pomocí dvou turbín. Nevýhodou druhé podoby je zásah do břehu, kdy by současný slalomový kanál měl být vybudován zcela nový. „Soutěžní parametry nového kanálu budou o mnoho převyšovat ty současné,“ upozornil Jindřich Zídek, ředitel závodu Dolní Labe.
Rozhodující slovo v povolení stavby bude mít ale obec Vědomice, na jejímž katastru by elektrárna měla vzniknout. „Samozřejmě budeme mít několik připomínek. Nelíbí se nám například velké množství neupravených betonových ploch. Určitě budeme požadovat snížení šikmých betonovýc zdí u budoucího kanálu. Zajímá nás i hluková úroveň zařízení,“ sdělil starosta Vědomic Václav Tyl.  Plánovaná stavba by investora měla přijít na přibližně šest set milionů korun.
 Michal Závada

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů