Pátek, 29. března 2024

ČEZ má šanci postavit vodní elektrárny v

ČEZ má šanci postavit vodní elektrárny v
Česká energetická společnost ČEZ sahá na Balkáně po dalším projektu za desítky miliard korun: státní energetická firma Elektroprivreda Republiky Srbske (ERS), která vyrábí a prodává elektřinu v srbské části Bosny a Hercegoviny, by uvítala, kdyby se čeští energetici podíleli na budování místních vodních elektráren.

Jeden velký kontrakt přitom ČEZ podepsal s ERS včera, kdy se obě strany dohodly na založení společného podniku, který zmodernizuje a rozšíří tepelnou elektrárnu a uhelný důl v Gacku. Projekt má hodnotu 39 miliard korun a je jednou z největších investic v celé evropské energetice.

Firma ERS vlastní v srbské části Bosny dvě tepelné elektrárny a pět vodních, z vody vyrábí polovinu své elektřiny.

"Potenciál k výrobě elektřiny ve vodních elektrárnách je ale mnohem větší, s dnešními zdroji ho využíváme ani ne z jedné třetiny. Proto počítáme se stavbou několika nových vodních elektráren. Bude-li se dařit naší spolupráci s firmou ČEZ v Gacku, uvítáme jejich podíl i na těchto stavbách," řekl generální ředitel ERS Pantilija Dakič.

Tamní vláda sice nyní vydává investorům licence k budování malých vodních zdrojů, větší elektrárny však bude smět budovat jen jediný investor - a tím se nejspíš stane právě státní energetická společnost. Ta si k tonu pak chce přibrat strategického partnera.

"Proč se domlouvat s řadou různých firem, když můžeme mít jedinou?" říká Dakiš, jemuž by ČEZ jako partner vyhovoval: "Během tříleté přípravy gackého projektu jsme se přesvědčili, že ČEZ jedná seriózně, konkrétně a není ve vleku politických zájmů. Také jde o jednu z osmi nejvýznamnějších evropských energetik a jednu z nejziskovějších."

ERS počítá s tím, že podobně jako na projekt v Gacku nebude hledat strategického partnera pro vodní elektrárny ve veřejném výběrovém řízení.

Čeští energetici mají o další spolupráci velký zájem.

"Plány na stavbu vodních elektráren jsou atraktivní projekt, už proto, že se jedná o výrobu elektřiny ekologickým způsobem a jde o projekty, jejichž návratnost je pro investora velmi výhodná. Bude-li to možné, rádi bychom se na tom podíleli," říká Martin Roman, generální ředitel ČEZ.

Největším projektem, který ERS plánuje, je vybudování přehrady s elektrárnou Buk Biela v jižní části země na řece Drině.

Stavba se tu chystá již řadu let, původně se počítalo s tím, že se postaví elektrárna o výkonu pět set megawattů a přehrada zaplaví i část území sousedního státu Černá Hora, kam bude srbská elektrárna posílat část své produkce.

Plány ale zhatily protesty černohorských ekologických aktivistů, kteří jsou proti tak velkému zásahu do přírody. "Reálnější tak je vybudování menšího jezera jen na území Republiky Srbské a elektrárny o výkonu jen tři sta padesát megawattů," říká Dakič.

Mnohem rychleji se chce státní ERS pustit do budování středně velkých vodních zdrojů o výkonu kolem padesáti či stovky megawattů.

"Vláda to velmi podporuje, pro několik takových elektráren už máme vytypované lokality, a protože jde u nás přípravné řízení u těchto staveb mnohem rychleji než v Evropské unii, mohly by stát do dvou tří let," říká Dakič a jmenuje postupně hned osm konkrétních projektů na nové vodní elektrárny.

Plány státního energetického podniku na vodní elektrárny sice ještě musí posvětit srbský kabinet, šéf firmy Dakič ale nečeká větší problémy.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů