Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ústí hájí vyhlášku o odpadu

Ústí hájí vyhlášku o odpadu

ÚSTÍ NAD LABEM - O své vyhlášce, kterou stanovilo poplatky za odpad, se dohaduje město Ústí s ministerstvem vnitra.  Ministerstvo namítá, že diskriminuje obyvatele ve městě trvale hlášené proti těm, kteří zde vlastní jen rekreační sídlo. Ti první totiž musí odvést magistrátu 500 korun, zatímco druzí nic. Chce po Ústí nápravu, to s tím ale nesouhlasí.

„Zatím závěr ještě učiněn nebyl,“ uvedl Milan Zemaník, tajemník magistrátu.

Zpočátku majitelé za svou víkendovou nemovitost v Ústí platili poplatek stejný jako Ústečané, pak jim byl snížen na polovinu. To hlavně po protestech těch , kteří zde nejen bydlí, ale mají tu i chatu nebo chalupu. Ti totiž platili dvakrát.

Letos město od rekreantů přestalo poplatek vybírat úplně. „Neexistuje objektivní databáze rekreačních sídel. Poplatek tak byl vybírán jen od těch, kteří se k poplatkové povinnosti přihlásili dobrovolně,“ odůvodnil změnu Milan Knotek, mluvčí města.

Příjem od nich tak byl zanedbatelný. A město došlo k závěru, že bude efektivnější soustředit pozornost úředníků na výběr poplatku od Ústečanů, jenž přináší do městské pokladny kolem 45 milionů korun.

Pokud ministerstvo neustoupí, Ústí nakonec vyhlášku přepracuje. Museli by tak zase platit i rekreanti. „Jinak by nám mohla být vyhláška zrušena,“ připustil Zemaník.
 Jitka Hadašová

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů