Pátek, 26. dubna 2024

Vítězem odpadového komiksu je muž z jihlavského pivovaru

Vítězem odpadového komiksu je muž z jihlavského pivovaru

JIHLAVA (hm) – Když se přihlásil do soutěže, která měla poutavou formou motivovat ke třídění odpadů hlavně školní děti, netušil, že bude jediný dospělý.

Třicetiletý Petr Kopl pracuje v jihlavském pivovaru a o soutěži vypsané magistrátem a Službami města Jihlavy (SMJ) se dočetl v novinách. A jako ilustrátor na volné noze, tvůrce kreseb pro děti, karikatur i "fantasy" komiksů (některé se přímo dotýkají Jihlavy) ji vzal jako výzvu.

"Kresba je trochu anekdota, ale celkové vyznění je spíš pesimistické – naznačuje zaslepenost těch dospělých, kteří si myslí, že s odpady je všechno v pořádku a chlácholí tím své děti," uvedl ke svému dílu kreslíř, který je mj. autorem reklamní kresby ježka topícího se v pivu.

Do uzávěrky soutěže se sešlo 49 kreseb od 56 kreslířů (pod některými jsou podpisy více autorů). "O nejlepším výtvoru hlasovali zájemci na prezentaci při příležitosti Dne Země na náměstí," uvedla Lenka Šimková z odboru dopravy. Tam i řada školních dětí ocenila preciznost kresby Petra Kopla.

V kategorii žáků první tři ceny obsadily žákyně ZŠ Křížová: jako vítěznou porota určila Dalinku Vuong, na druhém místě skončila Lucie Schindlerová a bronzovou medaili získává Tereza Švehlová. Soutěže se účastnili i žáci ZŠ E. Rošického, ZŠ T. G. Masaryka, ZŠ Kollárova a ZŠ Havlíčkova.

Petr Kopl i dětští vítězové dostali knihy, odpadkové koše a také dvouhodinové bezplatné plavání ve Vodním ráji. Tam také budou všechny práce znovu vystaveny od 21. května do 1. června.

Zdroj:Jihlavské noviny - Vysočina
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů