Pátek, 26. dubna 2024

Architekt postavil první ekologický dům Slunečnice pro svoji rodinu

Architekt postavil první ekologický dům Slunečnice pro svoji rodinu

RUDOLFOV - Sedmileté zkušenosti s bydlením v nízkoenergetickém rodinném domě už má architekt Stanislav Kovář.  Jeho dům Slunečnice v Rudolfově u Českých Budějovic (na snímku) využívá jako hlavní médium elektrickou energii, s níž nakládá úsporně a díky tomu využívá zvýhodněnou sazbu na její odběr.

„Když jsme se rozhodli postavit si úsporný a ekologický dům, tehdy nebyly s takovými stavbami v jižních Čechách žádné zkušenosti. Během stavby jsme vystřídali víc firem, občas jsme museli už hotové části domu otlouct, zbourat, zkusit to znovu. Někdy jsme přímo improvizovali, protože jsme se na tom všichni učili a získávali zkušenosti,“ uvedl Stanislav Kovář.

Dům Slunečnice má na fasádě pověšené tři solární panely na ohřívání teplé vody, které fungují převážně přes léto. Přes zimu využívá ekologický dům tepelné čerpadlo. To stojí ve sklepě a odebírá teplo z okolní půdy, kde jsou zakopané zemní kolektory.

„I po letech slouží dům velmi dobře, a dá se říci, že stále může být pro stavebníky rodinných domů příkladem. Na vlastním domě jsme se přesvědčili, jak důležité je už v projektu pamatovat na osazení objektu, orientaci ke světovým stranám a převládajícím větrům. Toto téma je zásadní. Dodatečné clony proti vodě, slunci, větru či kroupám nejsou už tak účinné,“ řekl architekt.

Jeho rodině se velmi osvědčilo využívání tepla ze slunečního záření přes velká jižní okna, podobně jako vytápění podlahovým topením. A co by dnes dělali jinak?

„Především bychom více dbali na koordinaci a integraci instalačních rozvodů a na automatiku regulace zapojení. Některé kohouty ovládáme pouze ručním přepínáním, a to nás nejen trochu zatěžuje, ale někdy to ani není zcela správně načasové. Dnes bychom také volili větší tloušťky izolací – v podlaze, ve střešním plášti i na obvodových stěnách,“ vypočítal Stanislav Kovář.

Přitom obyvatelé domu i jeho návštěvníci v něm oceňují světlost a prostornost interiérů i krásné výhledy z oken do zahrady a do okolní krajiny. Podle majitele domu je pro ekodům typické úzké sepětí s přírodou, skromnost a úspornost procesů spojených s užíváním domu, polyfunkčnost řešení a recyklovatelnost.

„Člověk si tam vytváří intenzivnější vztah k domovu a tím pádem ke všemu, co tam je –  k blízkým lidem, architektuře, okolí i květinám a celkově k životnímu prostředí. Náš dům vnímáme jako komplexně šetrný k okolí, protože to není jen o tom, že ušetříme pár korun za platbu elektřiny, ale také o tom, že neprodukujeme do ovzduší tolik škodlivých plynů, že je čistší voda i půda, že nevytváříme tolik odpadů, které se musí odvážet,“ shrnul majitel ekologického domu v Rudolfově.
 Ludmila Mlsová

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů