Úterý, 23. dubna 2024

O vylákané peníze za "ekologickou daň" lidé nepřijdou

O vylákané peníze za "ekologickou daň" lidé nepřijdou

Bankovní účet podvodníků, kteří se minulý týden pokusili vylákat z obyvatel Zlína peníze za „ekologickou daň“, byl zablokován. Od firmy EZERE, s. r. o., přišla řadě lidí faktura na uhrazení „ekologické daně“ za rok 2007 ve výši 1980 Kč. Faktur bylo údajně z pobočky České pošty v Praze odesláno 10 tisíc.

Na policii se již přihlásilo asi čtyři sta obyvatel Zlína, kterým přišla faktura na „ekologickou daň“. A přicházejí stále další a další. Pokus o podvod přišla nahlásit například i žena, která našla fakturu adresovanou na svého šest let mrtvého manžela. Policie zatím neeviduje případ, že by fakturu obdrželi i lidé, kteří žijí mimo Zlín.

Vlastníkem bankovního účtu je podle policie opravdu společnost EZERE, s. r. o. Účtem však disponuje cizí státní příslušník (s největší pravděpodobností Němec Wolfgang Appenzeller), který není v obchodním rejstříku zapsán ani jako jednatel, ani jako společník firmy.

 


„Prošetřujeme hned několik vyšetřovacích verzí,“ řekla redakci TÝDEN.CZ mluvčí zlínské policie Jana Bartíková. „Může jít o naivní pokus vylákat z lidí peníze nebo o pomstu uvedené společnosti. Také ale někdo mohl zneužít cestovní doklad cizince, na který účet založil a mohl s ním disponovat,“ dodala.

 


Podvod mohl dosáhnout výše až dvou milionů korun. Pachateli hrozí trest v rozmezí pěti až dvanácti let vězení. Zlínská policie proto žádá především obyvatele, kteří již peníze na účet odeslali, aby se jí neprodleně přihlásili.

 

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů