Čtvrtek, 18. dubna 2024

Střed Evropy Martina Ehla

Střed Evropy Martina Ehla
Maďarský prezident László Solyom byl nanejvýš rozhořčený: "Toto chování je nestoudné, cynické, i tím, jak šest let oddalují řešení." O čem to mluvil na adresu Rakušanů? Nikoli o Temelíně, jak by se mohlo českému čtenáři na první pohled zdát, ale o znečišťování řeky Raby, pramenící v Rakousku a přecházející do Maďarska rakouskou koželužnou a možná i dalšími továrnami.

Rakušané nejprve strkali hlavu do písku: Máme podepsané platné smlouvy na vypouštění odpadů. Jenže nebylo jasné, zda se smlouvy týkají jedné továrny (maďarská verze) nebo tří (rakouská) a kdo tedy vlastně co do řeky vypouští. Navíc, smlouvy byly podepsány před řadou let a podle maďarských ochranářů se množství vypouštěného a nedostatečně vyčištěného odpadu zvýšilo. A z řeky zmizela většina ryb, tvrdí maďarští rybáři, rozzuření do běla rakouským tvrzením, že pěna na hladině je jen "estetický problém".

Rakouská strana byla k maďarským obviněním hluchá až do minulého týdne. Tehdy se ozval prezident Solyom, načež Rakousko dostalo podpisové archy s protestní peticí a hlavně - maďarské úřady se rozhodly odebrat rakouským podnikům povolení na vypouštění odpadů.

Zviditelnil se tak nový maďarský ministr životního prostředí Gábor Fodor, který také pohrozil, že problém přenese na úroveň Evropské unie.

Rakousko tak podruhé během krátké doby čelí obvinění, že porušuje unijní pravidla - také blokády českých hraničních přechodů kvůli Temelínu někteří považují za narušení práva na svobodný pohyb osob, jeden ze základních kamenů Evropské unie.

Fodorův rakouský kolega Josef Proll tvrdí, že celý problém by se měl řešit bez emocí. Ve středu tento týden proto zasedne nově vytvořená maďarsko-rakouská expertní komise, která celou situaci posoudí. Proll prý podle Fodora připustil, že by se vyčištění řeky zaplatilo z rakouských vládních fondů, pokud by se prokázala odpovědnost rakouské strany.

Škoda, že se podobně rakouské úřady nestaví k hraničním blokádám. Maďaři, 140 let po rakousko-uherském vyrovnání, opět Čechům ukázali, jak se má s Rakušany jednat.

AUTOR: Martin Ehl
Autor je vedoucím redaktorem zahraničního oddělení HN
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů