Pátek, 19. dubna 2024

Nultá, ne první fáze ekologické daňové reformy

Nultá, ne první fáze ekologické daňové reformy

Právě schvalované zákony jsou spíš nultou než první fází ekologické daňové reformy, řeklo Hnutí DUHA v předvečer rozhodujícího jednání kabinetu.

 

Ministři debatují o návrhu, který mírně sníží daňové zatížení práce a rozdíl pokryje vyššími daněmi ze spotřeby uhlí, elektřiny a zemního plynu. Ale vláda plánuje pouze splnit minimální sazby dohodnuté v Evropské unii, kterým se nemůže vyhnout.

 

Proto dojde jen k velmi malé úlevě na odvodech sociálního pojištění – která může zvýšit platy nebo motivovat k vytváření nových pracovních míst – či zvýšení energetických daní.

 

Vládní strany se v koaliční smlouvě dohodly, že připraví také skutečnou ekologickou daňovou reformu. Bude spočívat ve snížení odvodů na sociální pojištění, které nahradí nová daň z exhalací oxidu uhličitého. Sazby mají být několikanásobně vyšší než v této, nulté fázi.

 

Hnutí DUHA podporuje, aby zemní plyn měl už v nulté fázi výhodu oproti uhlí. Zavede se tak princip, že čistější paliva mají nižší sazby než špinavá, řekla ekologická organizace.

 

Co ekonomové říkají o (opravdové) ekologické daňové reformě: www.hnutiduha.cz

 

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

„Spíš než první je tohle nultá fáze ekologické daňové reformy. Vláda pouze plní to, na čem se dohodly státy EU a čemu se beztak nemůže vyhnout. Připravované sazby nebudou skoro nikoho motivovat skoro k ničemu. Skutečným impulsem pro čistá paliva či efektivní technologie nebo k vytváření nových pracovních míst bude až seriózní reforma, na které se vládní strany dohodly v koaliční smlouvě. Ale už nultý krok má smysl. Zavádí důležitý precedent pro ekologickou daňovou reformu – daňové zatížení lze nejen zvyšovat nebo snižovat, ale také přesouvat z práce nebo výdělku na znečištění.“

 

 

Kontakt:            
Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů