Úterý, 23. dubna 2024

Desítkám evropských savců hrozí vyhynutí

Desítkám evropských savců hrozí vyhynutí
Desítky evropských savců mohou vymizet, pokud nebudou přijata bezprostřední opatření na jejich ochranu. Do kategorie ohrožených druhů spadá patnáct procent z 231 savců, kteří žijí v Evropě, uvádí včera zveřejněná šedesátistránková zpráva Mezinárodního svazu pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN). Její zpracování zadala Evropská unie.

Hlavními důvody úbytku živočišných druhů jsou podle vědců odlesňování, znečišťování a nadměrné využívání zemědělské půdy.

"Tato nová studie ukazuje, že stav mnoha druhů evropských savců se nebezpečným tempem snižuje," komentovala studii Julia Martonová-Lefevreová, ředitelka IUCN.

Mezi savci, kteří mohou brzy zcela vymizet, jmenují vědci rysa pardálového, sajgu tatarskou, velrybu černou a tuleně středomořského. Hrozí jim osud králíkovi podobné pišťuchy středozemní či pratura, tedy předchůdce domestikovaného dobytka.

Tyto druhy již nenávratně zmizely. A plejtvákovec šedý se ztratil z evropských vod, přežívá už jen v Tichém oceáně.

Mořští tvorové jsou ještě o něco více ohroženi než suchozemští savci. Ohrožuje je navíc i příliš hustá říční doprava.

Mezi evropskými státy, kde je riziko vymírání nejvýraznější, zmiňuje zpráva dvě nové členské země Evropské unie - Rumunsko a Bulharsko. Zčásti je to ale ovlivněno i tím, že právě na Balkáně dnes ještě přežívá v rámci Evropy největší počet živočišných druhů.

Evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas soudí, že evropské země by měly přijmout rychlé kroky k ochraně životního prostředí, aby se vymírání zastavilo. Optimistickým příkladem je zubr evropský, který stál na konci 19. století také na pokraji vyhynutí. Rozsáhlá ochrana a jeho postupný návrat do divoké přírody umožnily nový růst jeho populace. "I nyní máme možnost nepříznivý trend zvrátit," říká Martonová-Lefevreová.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů