Úterý, 19. března 2024

Společné úložiště jaderného odpadu v Evropě asi nevznikne

Společné úložiště jaderného odpadu v Evropě asi nevznikne

Společné evropské úložiště jaderného odpadu asi nevznikne. Každá země, která využívá jadernou energii, si tak bude muset s problémem radioaktivního odpadu poradit sama. Informoval o tom dnes senátor ODS Bedřich Moldan během jednání výboru pro životní prostředí. Výbor se chce tomuto tématu věnovat i se zástupci Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).

Pohnutkou k jednání byla informace senátora Jana Horníka (zvolen za ED) o švédském systému nakládání s vyhořelým jaderným palivem. Horník v dubnu Švédsko navštívil jako člen rady SÚRAO spolu se zástupci pěti lokalit vytipovaných pro umístění hlubinného úložiště.

Senátor poukázal na to, že celá problematika je ve Švédsku předmětem diskuse, "nic se netají". Vybudování českého úložiště by podle senátora ODS Pavla Eyberta prospěla větší podpora, propagace a informovanost a též dodržení slibů. České úložiště radioaktivního odpadu by mělo být v jedné z šesti vytipovaných lokalit, místo by mělo být vybráno v roce 2025.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů