Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vyzyvatel Lexus

Vyzyvatel Lexus
ZELENÍ JEŠTĚ NEKRITIZUJÍ LIMUZÍNY tak, jako vozy SUV s náhonem na čtyři kola, ale mohlo by se to změnit. Tajně v to doufá Toyota, které se v Evropě - na rozdíl od Spojených států - zatím příliš nedaří prosadit svoji špičkovou značku Lexus. V letech 2000 až 2003 prodej na starém kontinentu přešlapoval mezi 18 000 až 21 000 vozy ročně. Pak začal růst a loni dosáhl 50 710 kusů. Mocným akcelerátorem růstu je luxusní hybridní čtyřkolka Lexus RX. Loni se tohoto modelu prodalo 19 585 kusů. V řadě Lexus byl prodávanější pouze nejdostupnější model IS s 21 823 exempláři. "Erikska" si okamžitě nalezla svůj trh. V neposlední řadě proto, že její uživatel nemusí za ekologický pokrok platit kastračním snížením výkonnosti. Spíše naopak. Za stejné období prodal Lexus v USA 322 424 vozů. Japonská společnost proto mohla bez velkého rizika oznámit svůj cíl prodat letos Američanům 500 000 Lexusů.

V září se v autosalonech objeví nový model Lexus LS 600 h. Nevyvolá explozi prodeje, protože jeho cena se bude pohybovat mezi 130 000 až 140 000 eury. Měl by však výrazně přispět k technologickému renomé značky. Lexus se chce utkat se třemi velkými jmény ve světě luxusních limuzín: Mercedesem, BMW a Audi. Usiluje o movitou klientelu, kterou chce zbavit pocitu viny za znečišťování ovzduší tím, že na spodní část zadních dveří nového modelu umístil hliníkový nápis "hybrid".

Lexus LS 600 h kombinuje ultramoderní pětilitrový osmiválec do V s přímým vstřikováním a výkonem 394 koní s elektromotorem o výkonu 165 kW - tedy 224 koní. Je zbytečné oba výkony sčítat, protože se nikdy plně neprojeví ve stejnou dobu, ale maximální výkon těchto dvou motorů přesto dosahuje úctyhodných 445 koní. Toyota tak prezentuje zvládnutí hybridního pohonu a zároveň se snaží předběhnout možnou daň z emisí.

AUTOR: Karel Ježek
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů