Pátek, 19. dubna 2024

Prachatice rozšíří skládku na Libínském Sedle

Prachatice rozšíří skládku na Libínském Sedle

Prachatice - Prachatice spolu s okolními šesti obcemi zvětší skládku na Libínském Sedle, kam se vyváží veškerý domovní odpad. Kapacita stávajícího úložiště, které je v provozu již 14 let, vystačí totiž jen do příštího roku. Rozšíření skládky v takzvané třetí etapě umožní ukládání odpadu minimálně do roku 2012. Úpravy začnou na podzim a budou stát 21 milionů korun, řekl dnes novinářům starosta Prachatic Jan Bauer. Peníze půjdou z fondu, do něhož přispívá každý, kdo na skládku vyváží.

Každý rok sem přitom popeláři vyvezou kolem 8000 tun domovního odpadu. Plán rozšíření počítá, že na nové smetiště se vejde dalších zhruba 100 000 metrů krychlových smetí. Kapacita letos chystaných úprav, takzvané první kazety, umožní na skládku vyvézt nejprve 30 000 tun odpadu, a životnost úložiště se tak prodlouží o pět let.

"O druhé kazetě, která pokryje dalších více než 66 000 metrů krychlových odpadu, se může rozhodnout později. Celkem tak třetí etapa přijde na 36 milionů korun a bude postačovat do roku 2021," uvedl starosta.

Z každé tuny uložených odpadků jde do fondu skládky 284 korun. Nyní je v něm zhruba 18,5 milionu, do konce roku přibude dalších 2,5 milionu potřebných na zahájení úprav. Na druhou etapu prací, která je v plánu nejdříve od roku 2012 a přijde na 15 milionů korun, si město zřejmě vezme pětimilionový úvěr. Peníze přidá k deseti milionům korun, které by se měly do fondu nastřádat během následujících pěti let.

"Náklady na výstavbu první kazety jsou vyšší kvůli tomu, že je nutno vybudovat jímku na výluhové vody, která bude společná pro obě kazety," uvedla vedoucí odboru životního prostředí prachatické radnice Marie Peřinková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů