Pátek, 19. dubna 2024

Ekologická daň zdraží teplo většině lidí

Ekologická daň zdraží teplo většině lidí
Tisíce českých domácností čeká od příštího roku zdražení tepla. Podle návrhu ekologické daňové reformy, který včera schválila vláda, zvednou nové daně cenu tepla u většiny typů vytápění.

Nově zaváděná ekologická daň má zdražit hlavně ta paliva, která zatěžují životní prostředí. Právě to má donutit spotřebitele k úsporám energií a k přechodu na technologie šetrné k přírodě.

Při topení v rodinných domcích tak bude od nové daně osvobozen plyn, naopak na uhlí bude uvalena nová patnáctiprocentní ekologická daň, podraží i topení elektřinou.

Změny se dotknou i mnoha lidí žijících ve městech, jejich byty jsou vytápěny dálkově. Nová daň má zatížit teplo ze všech dálkových kotelen, které nemají takzvanou kogenerační výrobu (současnou výrobu tepla i elektřiny).

Levné obnovitelné zdroje

Novému ekologickému zdanění nebude podléhat teplo a elektřina z obnovitelných zdrojů, z metanu či z vodíkových palivových článků.

Stejně jako dosud nebude žádnou spotřební daní zatížen ani stlačený zemní plyn používaný v automobilové dopravě.

Spotřební daň se nebude platit ani z elektřiny, využité v železniční či městské dopravě (pro tramvaje, metro a trolejbusy).

Od daně má být podle návrhu osvobozeno také uhlí, určené k výrobě elektřiny.

I když se domácnostem zdraží i elektřina, podle Ladislava Pazdery z ministerstva průmyslu a obchodu se lidí dotkne spíš nová daň na teplo. "U elektřiny je nové daňové zatížení zhruba jednoprocentní, tedy nijak citelné. Nejvýrazněji nový systém zasáhne hlavně lidi, kteří si topí uhlím. A to je zhruba pětina českých domácností," říká Pazdera.

Teplárny změny odmítají

Ve velkých městech, kde většinu bytů zásobují centrální dálkové rozvody tepla, nové daně zdraží topení skoro polovině spotřebitelů.

"U nás pochází v dálkovém vytápění z kogeneračních zdrojů 54 procent tepla. To od daně bude osvobozeno, ale zbytek zdraží," říká mluvčí Teplárenského sdružení České republiky Pavel Kaufmann. Podle něj budou na novém systému škodné hlavně domácnosti závislé na malých blokových kotelnách, jež topí plynem.

"Teplo z malých plynových kotelen totiž nová daň zcela nelogicky zatěžuje, přestože individuální plynové topení je od ní osvobozeno. Nevidíme v tom smysl," říká Kaufmann. Teplárníci se s včera schválenou podobou reformy nehodlají smířit: "Budeme dál bojovat za to, abychom mohli využít všech daňových osvobození, která umožňuje Evropská unie," tvrdí Kaufmann.

Výsledná podoba návrhu ekologické daňové reformy je do značné míry vítězstvím ministra životního prostředí Martina Bursíka, jemuž se podařilo prosadit většinu požadavků. Bursík včera také netajil uspokojení: "Ve vládě zvítězil přístup, který zvýhodňuje ekologicky šetrnější způsoby vytápění před topením uhlím či elektřinou, která u nás pochází vesměs ze zastaralých elektráren s nízkou účinností a vysokými emisemi. Vláda vyslala vzkaz, že vypouštění oxidu uhličitého není zdarma. Začíná tak transformace ekonomiky v nízkouhlíkovou," pochvaluje si Bursík.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů