Sobota, 20. dubna 2024

GE zdvojnásobil "zelené" tržby

GE zdvojnásobil "zelené" tržby
"Zelená" ve světě letí stále víc. Coca-cola začala vyrábět menší "ekologické" lahve, firma Procter & Gamble zase "přírodě méně škodící" prací prášky. Koncern General Electric (GE), šestá největší společnost na světě, pak ohlásil tento týden zdvojnásobení svých tržeb z "ekologických" výrobků za poslední dva roky.

Firemní lobbisté

V roce 2004 utržila firma GE za turbíny do větrných elektráren, soupravy na čištění vody a další "zelené" věci 6 miliard dolarů. Minulý rok to už bylo 12 miliard dolarů. Přitom celkově se za tu dobu tržby GE zvýšily "jen" o 20 procent.

Šéf GE Jeffrey Immelt teď slibuje, že do roku 2010 zvýší prodej ekologických výrobků na 20 miliard dolarů. Jde o součást programu "Ecoimagination", který firma ohlásila v roce 2005. V jeho rámci se teď například GE chystá veletrhu v Los Angeles představit hybridní diesel-elektrické lokomotivy. Tyto stroje šetří palivo tím, že při brzdění akumulují část energie a poté ji opět používají. Chce tak zmírnit kritiku ekologů, že brání zavedení regulace emisí právě z lokomotiv. Do dalšího výzkumu "čistých" technologií chce GE investovat 900 milionů dolarů ze svého celkového rozpočtu na výzkum a vývoj, který dosahuje 3,7 miliardy. Snižuje i svoji produkci skleníkových plynů - v roce 2006 o 4 procenta.

GE se tak stal jedničkou mezi "ekologickými" firmami ve Spojených státech. Jenže ozývá se i kritika: GE spolu s dalšími firmami lobbuje za přísnější legislativu ochraňující životní prostředí ve Spojených státech. Oficiálním důvodem je, že firmy chtějí mít předem jistotu, jak budou nové zákony požadující čistší prostředí vypadat, než aby se potom dočkaly překvapení.

Ve skutečnosti se samozřejmě snaží tvorbu zákonů ovlivnit. "Mnohé z programu Ecoimagination je založeno na plánu, že přesvědčí vládu, aby změnila svá nařízení a zákony. Takže lidé si koupí technologie a produkty, které by jinak nebyly výhodné," říká Myron Ebell z washingtonského liberálního think-tanku Competetive Enterprise Institute.

Vymývání mozků

Značka "ekologické" sice táhne, ale lidé jsou za "zelené" výrobky ochotni připlatit jen pár centů, upozorňuje americký časopis zabývající se reklamou Advertising Age. Proto se teď firmy soustřeďují buď na výrobky, které lidé kvůli zákonům prostě musí kupovat (třeba katalyzátory snižující objem výfukových plynů) nebo raději zdůrazňují úspory dosažené za pomoci "ekologických" výrobků. Například společnost Phillips upozorňuje, že její "ekologické" žárovky vydrží svítit déle. Stejně tak se chlubí výdrží svých baterií i firma Rayovac.

K budování zelené image je navíc potřeba přistupovat opatrně. Například ropná firma BP v roce 2000 odstartovala kampaň "Beyond Petroleum" (víc než ropa): Oznámila, že je největším výrobcem solární energie. Firemní materiály tiskla ve světle zelené. A její šéf lord Browne tvrdil, že budoucnost je v obnovitelných zdrojích.

Jenže kampaň nyní fakticky ztroskotala. Ukázalo se, že obnovitelné zdroje netvoří ani procento tržeb BP. Ekologové navíc obvinili BP ze snahy se pouze "zeleně nalíčit" a její marketing označili jako "greenwashing", zelené vymývání mozků. Lidé si nyní BP spíše než s ekologií spojují s protrženým ropovodem na Aljašce a s výbuchem rafinérie v Texasu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů